Egy ideig drágább lesz a tankolás

Taktikáznak a kitermelő országok, ezért is nőhetnek az olajárak.

Illés József
2016. 08. 15. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már múlt pénteken is három-három forinttal emelte a 95-ös motorbenzin, valamint a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi listaárát a Mol Nyrt., és a hét első felében újabb, literenként legfeljebb 2-3 forintos drágulás várható, főként a gázolaj esetében. A pénteki változást követően a benzin átlagára literenként 325 forintra, a dízelé pedig 323 forintra növekedett. Az üzemanyagok hazai drágulása mögött a nemzetközi kőolajjegyzésárak jelentős mértékű erősödése áll. A hazai drágulás csupán azért lett néhány forintos, mert az áremelési nyomást tompította a forint dollárral szembeni enyhe erősödése – tudtuk meg Barta Judittól, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatójától.

Az olajárakat két tényező, a szaúdi energiaügyi miniszter árstabilizációs szándékra utaló kijelentése és a Nemzetközi Energiaügynökség kiegyensúlyozódó piacra utaló prognózisa lendítette a magasba. Kalid al-Falih szaúdi energiaipari miniszter ugyanis múlt csütörtökön közölte: a kőolajexportőrökből álló OPEC-tagországok és a szervezeten kívüli olajtermelő államok szeptemberi algériai, nem hivatalos találkozójukon – a világpiaci helyzet mellett – az árak stabilizálásához szükséges intézkedésekről is tárgyalnak. Bár egyáltalán nem biztos, hogy valóban nagy horderejű változásokról tudnak dönteni, a szaúdi miniszter kijelentését követően további emelkedésnek indultak az olajpiaci árak, amelyek már egyébként is növekvő pályára álltak a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) előrejelzésének hatására. A párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség ugyanis szokásos havi jelentésében az olajpiaci kereslet és kínálat lassú egyensúlyba kerülését helyezte kilátásba, jelezve, hogy nem lesz túlkínálat a következő hónapokban annak ellenére sem, hogy rekordszinten állnak a készletek.

Az Európában referenciatípusnak tekintett Brent nyersolajat a bejelentéseket követően hordónként 45,6 dolláron jegyezték. Az észak-amerikai piacon mértékadónak számító WTI olajfajta ára pedig hordónként 43,17 dollárra kúszott fel. Ole Hansen, a Saxo Bank szakértője úgy véli: a több mint egy hete tartó olajár-emelkedések arra is visszavezethetők, hogy a spekulánsok zárták a pozícióikat. Ugyanakkor a kínálati oldal még mindig beárnyékolja a piacot: az Egyesült Államok termelése stabilizálódott, míg az OPEC-tagok és Oroszország növelte kitermelését, így a piaci visszarendeződés még várat magára. A szakértő szerint komoly hatással lehet a WTI áralakulására az a tény is, hogy a magas kitermelési költségekkel dolgozó amerikai palaolaj-vállalatoknak az elmúlt hónapokban módjuk volt arra, hogy 50 dollár/hordó felett vigyék piacra a jövőbeni kitermelésük egy részét. Így ezek a vállalatok most ellenállóbbak lehetnek az alacsonyabb árak hatásaival szemben. A következő egy-két év fejleményeit illetően egyébként az elemzők körében is nagy a szórás: előkerültek a húszdolláros árat prognosztizáló borús elemzések, ahogy a hetvendolláros jóslatok is. Utóbbi egyelőre elérhetetlennek tűnik, a piaci keresletbővülés ugyanis továbbra sem látványos.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.