Leülnek a kéményseprőkkel

Önmagát ellenőrzi az országos katasztrófavédelem.

Illés József
2016. 08. 18. 14:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is zűrzavar uralkodik abban a tizenöt megyében, ahol a kéményseprési feladatokat júliusban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vette át. Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke erről személyesen győződött meg Nógrád, Heves és Hajdú-Bihar megyében, a többi megye esetében a helyi szakemberek tájékoztatása alapján jutott erre a megállapításra. Az elnök hozzátette: nincs értelme, hogy korábbi terveinek megfelelően végiglátogasson minden helyszínt, ahol az OKF végzi a kémény-ellenőrzési szolgáltatást, mert szinte mindenütt ugyanazokkal a szabálytalanságokkal találkozna.

A szakszervezeti vezető úgy látja, a megyék zömében továbbra is kifogásolható munkakörülmények között dolgoznak a kéményseprők, és gyakran alapvető munkaeszközök is hiányoznak a szakemberek felszereléséből. Pedig az OKF-nek nyolc hónap állt a rendelkezésére ahhoz, hogy felkészüljön az új feladat ellátására a rábízott 1835 településen, és az adófizetők pénzéből még tavaly kapott 5,7 milliárd forintot erre a célra.

Vámos Csaba azt is tarthatatlannak véli, hogy az OKF gyakorolja a szakmai ellenőrzést saját maga felett. A kéménytisztítási és -ellenőrzési szolgáltatást ugyanis a kijelölt megyékben az OKF gazdasági ellátóközpontja végzi, míg a szakmai felügyeletet az OKF tűzvédelmi hatósága látja el. Így esélytelen, hogy a feltárt szabálytalanságok miatt a katasztrófavédelem megbírságolja saját magát – jegyezte meg a szakember, aki szerint ezt az állapotot mihamarabb fel kell számolni. A problémákat valószínűleg belátta az állami szervezet is, mindenesetre erre utal, hogy tárgyalóasztalhoz ül az OKF vezetése szeptember közepén a kéményseprő- szakma képviselőivel. Vámos Csaba elmondta, az egyeztetésen ismételten felajánlja szakmai segítségét az OKF-nek, és egy átfogó javaslatcsomaggal áll majd elő.

Mint emlékezetes, július elejétől a lakosságnak ügyfélként nem kell fizetnie a javarészt államosított kéményseprésért. Adózóként azonban mindenkinek a zsebébe kell nyúlnia, hogy állja a kéményellenőrzések költségeit, még akkor is, ha nincs is kéménye. Miután a költségvetés idén 5,7 milliárd forintot biztosított az OKF számára – 4,2 millió háztartással számolva –, egy családra évente 1360 forint kiadás jut. Összehasonlításképpen: eddig évente hozzávetőleg 1500 forintot kellett e célra fizetni, de csak a kéménnyel rendelkező ügyfeleknek, és a füstelvezetők ellenőrzése nem kétévente, hanem minden esztendőben megtörtént. Vagyis egy kétévente esedékes gázkéményvizsgálat a későbbiekben több mint 2700 forint terhet jelent az adózóknak, így az „ingyenes” felülvizsgálat tényleges költsége csaknem a duplája az eddigi kiadásnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.