Védjegy kerül a sütőipari termékekre

A minőséget és az eredetet igazolnák a tanúsítvánnyal a hazai pékek.

Tóth László Levente
2016. 08. 17. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még nagyobb minőségi garanciát biztosítunk a vásárlóknak a sütőipari termékekre vonatkozóan azzal, hogy létrehozzuk a „Magyar pékség” védjegyet – mondta lapunknak Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Szándékaik szerint ugyanis a védjegy garantálja, hogy a sütőipari termék ellenőrzött alapanyagból, ellenőrzött üzemben, ellenőrzött gyártási körülmények között készült, és garancia arra is, hogy magyar pékmesterek készítették. A fogyasztók ezáltal jobban el tudnak igazodni a piacon, ha arra kíváncsiak, melyek azok a termékek, amelyeket magyar pékek készítettek, illetve olyan üzemek, ahol magyar munkaerőt foglalkoztatnak, vagy esetlegesen újabb magyar munkahelyek jöhetnek létre azáltal, ha a vásárlók őket választják.

Septe József felhívta a figyelmet arra, hogy a védjegyet kizárólag a Magyar Pékszövetség tagjai használhatják, magyar tulajdonú, magyarországi telephellyel rendelkező üzemek, nemcsak az általuk előállított kenyérre, hanem egyéb péktermékek, például a kifli, zsömle mellett a kuglóf vagy a foszlós kalács esetében is. A pékszövetség szeretné elérni, hogy a magyar sütőipari vállalkozásoknak legyen a védjegyes termékeket értékesítő szakbolthálózata is.

A pékszövetség elnöke szerint Magyarországon az elmúlt 8-10 évben 500-700 albán pékség nyílt – pontos adattal a pékszövetség nem rendelkezik –, és ezek nagyon komoly veszélyt jelentenek magyar kollégáikra, akik megközelítőleg ezer pékséget működtetnek. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon szabályozzák, ki nyithat pékséget, a szövetségnél azonban úgy gondolják, az albán egységek nem a szabályozott keretek között működnek. Nem tartják be például a munkajogi, adóügyi előírásokat és a Magyar Élelmiszerkönyv azon előírásait sem, amelyek a Magyarországon forgalomba hozható sütőipari termékekre vonatkoznak. Ebben természetesen le van írva az is, hogy milyen alapanyagokat és azokból mennyit lehet felhasználni, mely terméknek mit kell tartalmaznia, de ezeket nem tartják be az albánok.

Septe József hangsúlyozta: a magyar pékek nem akarják azt, hogy piszkálják az albán pékeket, csupán egyenlő elbánást szeretnének az ágazaton belül. Ahogy eddig is kérték, ezután is azt szorgalmazzák: azok, akik a törvényeket nem tartják be, ne élvezzenek előnyt. Lapunk érdeklődésére, miszerint mi történne, ha albán pék vagy albán tulajdonú pékség kérné felvételét a pékszövetségbe, az elnök egyértelműsítette, hogy nem vennék fel a szervezetbe, a belépés feltételei ugyanis adottak. Az első „Magyar pékség” védjegyet az idei augusztus 20-i ünnepi kenyérre teszik rá a magyar pékek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.