Homályban a marhahús eredete

Titkos, hogy honnan származik a Kínába referenciaként kiszállított marhahús.

Tóth László Levente
2016. 09. 28. 8:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar hatóságoknak – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih), a Heves Megyei Kormányhivatalnak, a Földművelésügyi Minisztériumnak (FM) – még mindig nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítaniuk, hogy a gyöngyösi Tendon Kft.-nél levágott, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt.-n keresztül Kínába exportált marhahús – miként azt állítják – magyar eredetű volt. Lapunk május óta kéri az erre vonatkozó bizonyítékokat, mostanra azonban kiderült, hogy hiába. A józan észnek mond ellent, hogy miközben a hatóságok lépten-nyomon állítják: a kérdéses szállítmány Magyarországról származó marhahúst tartalmazott – sőt, az engedélyezés során a kínai fél állítólag az állatállományt és a vágóhidat is bevizsgálta –, az erre vonatkozó konkrét bizonyítékkal nem állnak elő.

Titkolják annak a gazdának, vállalatnak a kilétét, aki vagy amely olyan jó minőségű húsmarhát tenyészt, hogy még exportálni is tudjuk.

Minden, a marhák eredetére vonatkozó közérdekűadat-igénylésünket elutasították az érintett hatóságok, majd a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke is. Péterfalvi Attila kérésünkre indított ugyan vizsgálatot, ám ennek a végén megerősítette a fent említett hatóságok korábbi állásfoglalásait, miszerint az adatok nem minősülnek nyilvánosnak. Miközben tehát a politikusi nyilatkozatok szerint az egész élelmiszerlánc nyilvános, még kérdés esetén sem kell kiderülnie annak a NAIH szerint, hogy a levágott marhák húsa pontosan honnét származik. Az oly sokat emlegetett, a „termőföldtől az asztalig” élelmiszerláncban nem kereshető vissza a hús eredete. A titkolózás azonban teljességgel érthetetlen, hacsak nem azt akarják eltitkolni, hogy a Kínába szállított marhahúsexportunk valójában nem magyar eredetű.

Fentiek tükrében kíváncsiak voltunk arra, mely jogszabály rendelkezik arról, hogy ki ismerheti meg a haszonállatok származását, nevelésének helyét. Kiderült: létezik egy jogszabály a haszonállatok származásának megismerhetőségéről. A tenyésztési adatok megismerésére vonatkozóan a szarvasmarhafajok egyedeinek jelöléséről, valamint egységes nyilvántartási és azonosítási rendszeréről (ENAR) szóló, 99/2002. FVM-rendelet ad iránymutatást. Ennek 21. paragrafusa alapján az Országos Állattenyésztési Adatbank részét képező adatbázis tartja nyilván a szarvasmarha tartójának nevét, a tenyészet helyét. Az adatbázis azonban csak az adott állattartó és az ellenőrző szervek számára nyilvános, de csak a rájuk vonatkozó adatokig. Más személy az ebből a nyilvántartásból kizárólag a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló rendelet előírásai alapján – jogos érdekének alátámasztása esetén – igényelhet adatot. Ezt tettük mi, ám a teljes élelmiszerlánc megismerhetősége a történtek alapján nem bizonyult jogos érdeknek.

A tapasztaltak szerint tehát az emberek alapvetően mégis csak a vágóhídig tudják visszakövetni az információkat, de még ez a megállapítás is csak részben helytálló. A marha-, sertés-, juh-, kecske- és baromfihúson ugyanis elméletileg az országnév megadásával kell jelölni, hogy az állat hol látott napvilágot, hol hizlalták, hol vágták le. Tehát ha egy marhahúson az szerepel, hogy „Származási hely: Magyarország”, akkor az azt jelenti, hogy az állat Magyarországon jött a világra, itt nevelték fel, és itt vágták le. Ez az előírás azonban a feldolgozott húskészítményekre, kolbászokra, szalámikra már valamilyen érthetetlen okból nem vonatkozik.

Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője is megkérdezte írásban a földművelésügyi minisztert arról: „Magyar vagy külföldi marhahúst exportál a tárca a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-n keresztül?” Lapunk cikkei nyomán a képviselő is felhívta a figyelmet arra, hogy az ENAR rendszer létezése ellenére a hatóságok nem képesek – vagy lapunk kérdésére nem akarták – igazolni egy-egy exportált marhahússzállítmányunk eredetét, és írásban konkrétan megkérdezte a minisztert, hogy az említett esetben honnét származtak a szarvasmarhák. A képviselő megkérdezte azt is, hogy a vonatkozó adatok miért nem nyilvánosak.

Utóbbi kérdésre a Földművelésügyi Minisztérium (FM) nem válaszolt. A tárca írásos reakciója ugyanakkor továbbra is hitegetni próbál azzal az állításával, hogy a Nébih által kiállított származási bizonyítvány, valamint a magyar cég visszaigazolása alapján az MNKH Zrt. száz százalékban magyar marhahúst exportált Kínába. A termékeket a kínai vámhatóság bevizsgálta, elfogadta, az exportdokumentumok pedig minden kínai jogszabálynak megfeleltek. Nincs okunk kételkedni abban – írta az FM –, hogy a kiszállított áru – a hatósági állatorvos által igazoltan – magyar eredetű volt. A szaktárca közölte azt is, hogy „a hús származásának igazolására szolgáló adatok az illetékes Heves Megyei Kormányhivatalnál, illetve magánál a cégnél állnak rendelkezésre”.

Ez az, amit eddig is tudtunk. A kérdés az, hogy ezekben az iratokban mi van. Ennek tisztázására is van persze mód, mint a minisztérium a jobbikos képviselőnek most elárulta. – Amennyiben bárki konkrét információval fordul a Nébih felé, ami ezt megkérdőjelezi, a hatóság azonnal kivizsgálja az ügyet. Újságírói feltételezésre, a hamisítás gyanúját megalapozó információ, illetve bizonyíték hiányában azonban a Nébih nem indított vizsgálatot – írta az FM.

Felvetődik tehát: a minisztériumnak nem elég bizonyíték az, ami az ügyben titkolózás címén a nyilvánosság előtt szégyenletes módon már május óta zajlik az ügyben? Magyarországon a bizonyítékot közérdekből kérő, azt hivatalosan meg nem kapó újságírónak kell megszereznie a bizonyítékot „valahogy másként”, hogy egy adóforintjainkból fenntartott hivatal vizsgálatot indítson?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.