Matolcsy szerint is gond van az alapítványokkal

Nagyobb átláthatóságot ígért az év végére a jegybankelnök.

Wiedemann Tamás
2016. 09. 15. 13:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elismerte Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, hogy a jegybank vagyona közpénz, és nem veszítette el közvagyon jellegét. (Csupán azt felejtette el megemlíteni, hogy a közpénz elrejtését szolgáló törvényjavaslatot az Alkotmánybíróság meszelte el.)

Matolcsy György mindezt Kecskeméten, a Magyar Közgazdasági Társaság szokásos éves közgyűlésén mondta. Szerinte éppen azért támadták a jegybankot és az MNB-alapítványokat, mert „furcsa dolog Magyarországon, hogy közpénzből közjót építünk”. – A politikai támadások mint villámfény mutattak rá ezeknek az építkezéseknek a gyermekbetegségeire – tette hozzá Matolcsy György. A jegybank ezért az év végéig áttekinti a 260 milliárd forintos alapítói vagyonnal kitömött alapítványok jelenlegi működését, és javítja az átláthatóságot. Megjegyezte, hogy a Pallas Athéné-alapítványok ezentúl negyedévente nyilvánosságra hozzák a szervezetek működésével kapcsolatos adataikat.

– A másik terület, ahol a jegybank elleni támadások segítséget nyújtottak, az alapítványok költségvetési fegyelmével kapcsolatos. Azzal kell foglalkozni, amit az alapító okiratban lefektettünk – közölte Matolcsy. A jegybankelnök azt ígérte, hogy az év végéig kialakul az új működési rendszer, amelynek során az MNB-s alapítványok működési költsége a jelenlegi 30 százalékról 20-ra csökken, miközben a támogatásra költött összegek ezzel párhuzamosan 70-ről 80 százalékra növekednek.

Matolcsy az alapítványokkal kapcsolatos önkritika után ismertette azt a tervet, amely alapján Magyarország utolérheti Ausztriát. Ehhez „csupán” a jelenlegi gazdasági teljesítményünk duplájára van szükség. A bruttó hazai termék (GDP) jelenleg nagyjából 100 milliárd eurót tesz ki Magyarországon, Matolcsy szerint a következő 100 milliárdot az „új selyemút” fogja elhozni. Ez lényegében a globalizáció szinonimája. Matolcsy úgy gondolja, hogy a kínai filozófiát újragondolva a három szárazföldet (Afrika, Ázsia és Euópa) egy tengeri selyemút kapcsolja majd össze, amely a globalizáció új szakaszát fogja elhozni. – Ez a selyemút adja meg az esélyt a következő 100 milliárd eurónak, és adja meg az esélyt, hogy felzárkózzunk Ausztriához – tette hozzá. Matolcsy arról is szólt, hogy azért lehet ma Magyarországon erről beszélni, mert elkerültük a görög utat. A következő harminc évben fenntartható felzárkózási folyamatot lehet véghezvinni, de csak azért, mert sikeresen működött a 2010 utáni unortodox és ortodox gazdasági mix. Matolcsy szerint érdemes a lengyel modellt szem előtt tartani, mivel Varsó már a kétezres évek elején elkezdte azt a reformot, amit Magyarország hat éve. – Az elmúlt húsz évben a lengyelek átlagosan négy százalékos GDP-növekedést produkáltak, és szinte átsiklottak a 2008-2009-es válságon – hangsúlyozta a jegybankelnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.