Nem változott az alapkamat

Elemző: az MNB megvárja az irányadó eszköz 900 milliárdos korlátozásának hatását.

Hajdú Péter
2016. 10. 25. 13:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is 0,9 százalék maradt az alapráta, miután a jegybank monetáris tanácsa a várakozásoknak megfelelően nem nyúlt az alapkamathoz. Londoni pénzügyi elemzők egy része arra számít, egy ideig nem is készül újabb kamatmódosításra a Magyar Nemzeti Bank. A City más szakértői viszont úgy vélik, jövőre újabb kamatvágásra lehet számítani. A Capital Economics elemzőház közgazdászai például úgy vélik, mivel viszonylag alacsony a növekedési ütem, az infláció jelentősen elmarad a megcélzott 3 százaléktól, illetve mert az Európai Központi Bank jó eséllyel további enyhítésről dönt majd, az MNB akár tovább is csökkentheti az alaprátát, a jövő év végére 0,6 százalékig. Az elemzőház szakemberei az elkövetkező két évben a pénzromlás mérsékelt emelkedésével számolnak: jövőre 1,3, 2018-ra 2,3 százalékos inflációra számítanak. Ezzel párhuzamosan a forint erősödni fog, s 2017-re a 305 forintos euróárfolyamig gyarapodik, két év múlva pedig 300 forint körül járhat majd a közös valuta jegyzése.

Az Equilor elemzői szerint várható volt a tartás, hiszen az MNB-nek föl kell mérnie az elmúlt hónapban a 900 milliárd forintban korlátozott három hónapos irányadó eszköz okozta hatásokat. A cég szakértői úgy vélik, bár a hozamok egyelőre stabilak, a háttérben változások zajlanak, például 2016 májusa óta ismét visszatértek a külföldi befektetők a magyar piacra, s elsősorban a hosszabb futamidejű kötvényeket keresik. A külföldiek kezében lévő értékpapír-állomány ugyan még messze van a Templeton-időszak 5000 milliárd forintos csúcsától, azért már növekedésnek indult: az idén májusi 3470 milliárd forintos szintről 3723 milliárd forintra emelkedett.

A Takarékbank elemzői úgy vélik, 2018 közepéig változatlanok maradnak a kamatok, miközben a bankközi kamatok (bubor) irányadó jellege erősödhet. A kamatok alacsony szinten tartását támogatja, hogy 2018 előtt nem várható az inflációs cél elérése, valamint a külső adósság és sérülékenység meredek csökkenése, a kockázati megítélés és ezzel párhuzamosan az adósságbesorolás javulása csökkentheti a kockázati felárakat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.