Stabilra javította Oroszország adósosztályzatának kilátását a Fitch Ratings

A döntést elsősorban azzal indokolták, hogy jól reagáltak az olaj árzuhanására.

MTI
2016. 10. 15. 9:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntést elsősorban azzal a véleményével indokolta, hogy Oroszország koherens és hiteles gazdaságpolitikai válaszlépésekkel reagált a nyersolaj meredek árzuhanására.

A Fitch a befektetési ajánlású kategória alapszintjén, „BBB mínusz” besorolással tartja nyilván a devizában és hazai valutában fennálló hosszú futamidejű orosz szuverén adósságot. A cég ezt az osztályzatot pénteken megerősítette.

Oroszországot a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül csak a Fitch Ratings tartja a befektetési ajánlású államadós-kategóriában. A Standard & Poor's tavaly januárban, a Moody's tavaly februárban sorolta át az orosz szuverén besorolást a befektetésre már nem ajánlott sávba. A múlt hónapban azonban a Standard & Poor's is stabilra javította az orosz deviza-államadósság „BB plusz” minősítésének kilátását az addigi negatívról, levéve Oroszország további leminősítését a napirendről.

A Moody's ugyanakkor április óta negatív kilátással tartja nyilván Oroszországra érvényes „Ba1” szintű szuverén besorolását.

A Fitch Ratings az orosz osztályzati kilátás pénteken bejelentett javításának indoklásában kiemelte, hogy a rugalmas árfolyamrendszer, az inflációkövető monetáris politika, az államháztartási konszolidáció és a pénzügyi szektornak nyújtott támogatás lehetővé tette a reálgazdasági kiigazítást és a hazai üzleti bizalom fokozatos visszatérését.

Az orosz kormány gazdaságpolitikai válaszlépéseinek ereje és minősége különösen kiemelkedő az olajárak zuhanásának sokkjától érintett többi nyersolajtermelő nemzetgazdaság reakcióval összehasonlítva – hangsúlyozzák a Fitch londoni elemzői.

A hitelminősítő adatai szerint az idei első kilenc hónapban 8 százalékkal emelkedett az orosz devizatartalék, miután 2014-ben és 2015 legnagyobb részében is folyamatosan csökkent. A jelenlegi készlet 13,3 hónapnyi folyó külső fizetési kötelezettség finanszírozására elegendő; ez több mint a kétszerese az Oroszországéhoz hasonló besorolású szuverén adósok mediánértékének – áll a Fitch Ratings elemzésében.

A hitelminősítő szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért folyómérlegtöbblet az idén várhatóan 2,3 százalékra csökken a tavaly mért 5,2 százalékról az alacsonyabb olajárak miatt. A Fitch londoni elemzői azonban az előrejelzési időszak egészében a folyómérlegtöbblet szerény újbóli növekedésével számolnak, mivel várakozásuk szerint az eddig visszafogott importkereslet meglódulását jórészt ellentételezi az olaj drágulása.

A bankok és a vállalati szektor mérlegalkalmazkodási folyamata nyomán Oroszország GDP-arányos nettó külső hitelezői pozíciója az idei év végéig valószínűleg 32,6 százalékra nő a két éve mért 15,8 százalékról. A hasonló besorolású gazdaságok mediánértéken számolva 1,9 százalék erejéig nettó külső adóspozícióban vannak – hangsúlyozza pénteki londoni elemzésében a Fitch Ratings.

A cég szerint az orosz gazdaság most már kilábalóban van ugyan, de a növekedés várhatóan gyenge marad. A Fitch jelenlegi előrejelzése az, hogy az orosz hazai össztermék az idén 0,5 százalékkal csökken, jövőre 1,3 százalékkal, 2018-ban viszont 2 százalékkal növekszik.

A feszes költségvetési és monetáris politika középtávon is visszahúzó erővel hat a növekedésre, és ha az orosz gazdaság hosszú távú szerkezeti rugalmatlanságait nem sikerül hatékonyan kezelni, akkor a potenciális növekedési ráta megreked 1,5 százalék körüli ütemen, jelentősen a hasonló besorolású szuverén adósok mediánértéke alatt – áll a Fitch elemzésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.