Egyre kevesebb a hamisított bankjegy

Folytatódik a bankjegycsere, a megújítás a hamisítás megelőzését szolgálja.

MNO
2016. 11. 16. 12:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn jelentette be a Magyar Nemzeti Bank, hogy folytatódik a két évvel ezelőtt, a 10 000 forintos bankjegy kibocsátásával elindított, majd az új 20 000 forintos megjelenésével fémjelzett bankjegycsere. Tegnaptól hivatalos fizetőeszköz az új kétezer és 5000 forintos is, de a készpénzforgalomban csak jövő év márciusától jelennek meg. Emellett megkezdődik a 2016 előtt nyomtatott régi bankók kivonása a forgalomból.

Az új kinézetű fizetőeszközöket bemutató sajtótájékoztatón Gerhardt Ferenc alelnök elmondta, a két címlet grafikai elemei nem változtak, a megújítás a hamisítás megelőzését szolgálja. Utánanéztünk az erről szóló adatoknak, és ezekből az derül ki, hogy a pénzhamisítás egyre kevésbé jellemző hazánkra. Amíg tíz évvel ezelőtt még közel tízezer bankjegyről derült ki, hogy nem eredeti, addig 2013-ban 2448, 2014-ben 1935, tavaly pedig 2149 darab forinthamisítvány jelent meg a pénzforgalomban.

2000 forintosból két évvel ezelőtt mindössze 4 bizonyult hamisnak, míg 5000-esből 43. Tavaly viszont az előbbi címletből alig 2-ről, az utóbbiból 8-ról derült ki, hogy nem a hivatalos bankjegynyomdában készült. Az idei első fél évben pedig összesen 823 darab bankjegyről bizonyosodott be, hogy hamisítvány. Ezek közül 9 darab volt 2000-es, 51 darab pedig 5000 forintos.

Kérdés, ilyen szerény hamisítási adatok mellett megéri-e 6-8 milliárd forintot költeni az új bankjegyek cseréjére. Az üggyel kapcsolatosan feltett kérdéseinkre a Magyar Nemzeti Bank közölte: a csere első számú oka valójában a forintbankjegyek elavulása volt, s ha már cserére került sor, hamisítás elleni védelemmel is ellátták. Tavaly egyébként 63 millió darab bankjegyet volt kénytelen bevonni a jegybank, mert olyan erősen elhasználódtak a pénzforgalomban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.