Szűkül a lehetőség a rezsicsökkentésre

Ma már vélhetően az orosz gáz sem sokkal olcsóbb, mint az európai piacokon beszerezhető.

Illés József
2017. 02. 28. 19:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre kisebb az esély arra, hogy a kormány megvalósítsa a korábban beharangozott rezsicsökkentési terveit. A nemzetközi energiaárak ugyanis megindultak felfelé, emellett az Európai Unió hamarosan kötelezheti Magyarországot a hatósági árszabályozás megszüntetésére az energiaszektorban – tudtuk meg szakértőktől. Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője lapunknak elmondta: 2015-ben és 2016-ban bőven lett volna lehetősége a kormányzatnak a hazai lakossági energiaárak 20-30 százalékos lefaragására, mert az elmúlt két évben zuhant az áram és a földgáz beszerzési ára. Az utolsó érdemi rezsicsökkentéskor, vagyis 2013 végén a földgáz jegyzésára az európai piacokon megawattóránként 26 euró volt, ez tavaly augusztusra 11-re esett le. Az áram piaci ára négy évvel ezelőtt 48 euró volt megawattóránként, míg 2016 nyarán 27 eurót adtak érte.

Mostanában azonban ismét árnövekedéssel kell számolni a földgázpiacon – jegyezte meg az elemző. A tavaly decemberi megawattóránkénti 13 euróról mostanra 18-ra drágult a gáz ára. Ez piaci körülmények között – ha a lakossági gáztarifákat nem a kormány szabná meg – 15 százalék körüli kiskereskedelmi áremelkedést idézne elő. A szakember szerint tartós áremelkedésre lehet számítani, mert egyebek között egyes atomerőművek leállítása, illetve a hideg téli időjárás miatt erősen növekedett Európa gázigénye.

Amint arról beszámoltunk: megközelítőleg harminc százalékkal többe kerül a hideg téli idő miatt az idei szezonban a fűtés a családoknak, mint egy évvel korábban. Ez azt jelenti, hogy egy átlag gázfelhasználó megközelítőleg harmincezer forint körüli többletkiadással kell, hogy számoljon. Pletser Tamás szerint a nemzetközi piaci jegyzésárak emelkedése miatt egyre kisebb mozgástere lesz a kormányzatnak a díjcsökkentésre. Az elemző hozzátette: a magyar földgázbehozatal döntő hányada orosz import. Korábban – 2015-ig – az orosz beszállítóval kötött szerződésben az állt, hogy az átvételi árak kilenchavi késéssel követik két meghatározott olajtermék átlagárát. Emiatt a gyorsan változó piaci jegyzésárak nem érvényesültek a behozatali költségekben. A mostani, 2019-ig érvényes megállapodás tartalmát titkosították a felek, de azt tudni lehet, hogy a jelenlegi árképzés nagymértékben követi a piaci árakat. Így ma már vélhetően az orosz gáz sem sokkal olcsóbb, mint az európai piacokon beszerezhető.

Ugyanakkor szakértők szerint a rezsicsökkentés jogi lehetőségei is szűkülnek, mivel az EU hamarosan hozhat egy olyan döntést, amely arra kötelezi a magyar kormányt, hogy szüntesse meg a lakossági energiadíjak hatósági szabályozását. Erre utal Aradszki Andrásnak, a fejlesztési tárca energiaügyért felelős államtitkárának brüsszeli nyilatkozata is. Aradszki közölte: „A hatósági árszabályozás szükséges és fontos eszköz ahhoz, hogy a tagországok megfizethető áron biztosítsanak energiát a felhasználóknak. A magyar kormány fontosnak tartja a lakossági fogyasztók érdekeinek megvédését, ezért a bizottsági javaslattal szemben ragaszkodni fog a szabályozott egyetemes szolgáltatói ár megtartásához.” Ez pedig elemzők szerint azt vetíti előre, hogy a kormány ismét megpróbál kibújni az uniós szabályok alól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.