Orbán Viktor: Magyarország az unortodoxiára fogadott

A miniszterelnök szerint nem az uniós pénzek, hanem a „magyarcentrikus” gondolkodás pörgeti a gazdaságot.

Hava Nikita
2017. 09. 07. 10:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Széchenyi Kártya Program legtöbb hiteltípusában 100 millió forintra emelik a felvehető maximális hitelkeretet – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a KAVOSZ Zrt. ünnepségén, amelyen átadták a 250 ezredik Széchenyi-kártyát. – Nem külső segítségnek köszönhető, hogy a magyar gazdaság fejlődik, hanem a magyar gazdaság szereplőinek, önöké a siker – hangoztatta a magyar kormányfő.

Orbán Viktor színvonaltalannak nevezte azokat az érveléseket, amelyek szerint a magyar gazdaság csak azért fejlődik, mert rendelkezésre állnak az Európai Unió pénzügyi forrásai. Szerinte nem szabad engedni, hogy a mostani gazdasági sikereket külső tényezőknek tulajdonítsa bárki, mert elvesztünk egy „felhajtóerőt”. Arra is hivatkozott, hogy a magyar költségvetés 18 ezer milliárd forintos mérlegéhez képest eltörpül az EU-források évi alig néhány ezer milliárdos összege.

A magyar gazdaság növekedésében az uniós források szerepéről, idén márciusban elkészült jelentésében a KPMG Tanácsadó Kft. és a GKI Gazdaságkutató Zrt. éppen ellenkező megállapításra jutott, mint a miniszterelnök. A 2007 és 2013 közötti támogatási ciklusban az uniós támogatások tartották a víz felett a magyar gazdaságot. Az Európai Uniótól érkező pénz nélkül csökkent volna a GDP, az ország nem került volna ki a túlzott deficiteljárás alól sem. A beáramlott 14 ezer milliárd forint támogatás ellenére a magyar gazdaság versenyképessége romlott, a munkaerő elvándorolt.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Magyarország az unortodoxiára fogadott a gazdaságpolitikában, bár ez már korábban is jelen volt itthon. Itt a miniszterelnök az első Orbán-kormány időszakát emlegette, majd kiemelte: a Széchenyi-kártya is ennek az eszköze, hiszen ezt a „hitelterméket nem a bankszektor termelte ki, hanem az unortodox gazdaságpolitika”.

A kormányfő a rendezvény végén előadott egy sajátos közgazdaságtani elméletet is. Szerinte vannak, akik abban hisznek, hogy a piac szent és sérthetetlen, a keze pedig állítólag láthatatlan. (A miniszterelnök valószínűleg a 18. században élő Adam Smith skót közgazdász metaforájára gondolt, miszerint egy láthatatlan kéz tartja egyensúlyban a piacon a keresletet és a kínálatot – a szerk.) Mindenesetre ezt ő nem tudja elfogadni, mert ez egy profitközpontú gondolkodáshoz vezet, ő pedig inkább egy magyarcentrikus gondolkodást valósít meg. De azért megérti az előbbit is.

A rendezvényen Orbán Viktor többször említette Demján Sándor milliárdos nagyvállalkozó nevét, s „nagy, régi bölénynek” nevezte. Ezzel arra utalt, hogy 15 évvel ezelőtt ők ketten bábáskodtak a Széchenyi-kártya elindításánál. Demján etyeki, Orbán pedig felcsúti, ez két szomszédos falu, a miniszterelnök szerint ezért nem is csoda, hogy a Széchenyi-hitelprogram kezdetben a vidékre koncentrálódott. – Demján elismerést érdemel, ő találta ki a munkahelyvédelmi akciótervet is korábban – tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán szerint a kis- és középvállalkozások (kkv-k) támogatása nemzetstratégiai kérdés, kkv-k nélkül nem tudunk működni, nem tudunk élni, az exportból 30 százaléknyi részesedésük van, Orbán szerint ez elég sovány. Ezt növelni és támogatni kell, ami szintén a tőkeerővel függ össze – tette hozzá.

A KAVOSZ rendezvényén Orbán Viktor mellett részt vett Seszták Miklós fejlesztési miniszter, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György jegybankelnök, Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára és több kereskedelmi bank vezetője. A rendezvényen Orbán beszédének elején a sajtó számára elkülönített – rendkívül szűkös – részen egy Közös Ország Mozgalom kitűzőt viselő nő egy tábla felmutatásával tiltakozott, de egy perc alatt kivezették, így a fotóriporterek még képet sem tudtak készíteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.