Szokatlanul sok földgáz van a tározókban

A kormányzat valószínűleg nem a magyar lakosság számára halmozta fel a tartalékok jelentős részét, hanem az orosz állami gázipari óriásnak végez bértárolást.

Illés József
2017. 09. 22. 3:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is gyors ütemben zajlik a hazai kereskedelmi földgáztárolók feltöltése, naponta hozzávetőleg 18 millió köbméterrel gyarapodik a készlet. A befogadók töltöttsége már megközelíti a 60 százalékot, ami azt jelenti, hogy az együttesen 4,4 milliárd köbméter kapacitású négy állami tulajdonú tárolóban – a zsanai, a hajdúszoboszlói, a pusztaedericsi és a kardoskúti állomáson – összesen hozzávetőleg 2,6 milliárd köbméter földgáz van bepumpálva. Ez a készletszint szokatlanul magas. Tavaly például október közepén, a fűtési idény kezdetekor érte el a töltöttség a 45 százalékos mértéket, ami kétmilliárd köbméter körüli mennyiséget jelentett. A mostani adatok azonban megtévesztők, a kormányzat ugyanis – úgy tudjuk – nem a magyar lakosság számára halmozta fel a tartalékok jelentős részét, hanem az orosz állami gázipari óriás, a Gazprom részére végez bértárolást. A kormány még július elején állapodott meg az orosz állami gázmonopóliummal a gáz magyarországi betárolásáról. Az egyezséget sajtóhírek szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kötötte meg július ötödikén Moszkvában a Gazprom vezérigazgatójával, Alekszej Millerrel. A kabinet nem közölte, hogy mekkora gázmennyiség befogadásáról szól a szerződés, értesüléseink szerint azonban egymilliárd köbméter gáz bértárolásáról lehet szó. A Gazprom készleteivel csak az orosz vállalat rendelkezhet, amely vélhetően valamelyik térségbeli országnak, például Szerbiának ad majd el a tartalékából.

Mindez azt jelentheti, hogy napokkal a hivatalos fűtési idény kezdte, vagyis a betárolási szezon vége előtt 1,6 milliárd köbméternyi gázt tartalékoltak a háztartások számára. Ez nagyjából annyi, mint amennyit a jogszabályok előírnak. Az egyetemes (lakossági) szolgáltatóknak ugyanis a gáztörvény megszabja, hogy a fűtési idény kezdetére a tárolókban helyezzék el az elmúlt tíz év legnagyobb téli fogyasztása legalább 60 százalékát. A téli fogyasztás általában 2,5–2,8 milliárd köbméter közötti mennyiség, a 60 százaléka pedig hozzávetőleg 1,7 milliárd köbméter, vagyis papíron nem áll rosszul a jelenlegi töltöttségi szint. Ennél a mennyiségnél azonban egyes szakértők szerint nem érezhetik magukat teljes biztonságban a családok. Egy-egy szokatlanul hideg téli hónap ugyanis gyorsan leapaszthatja a készleteket. Tavaly ősszel például mintegy kétmilliárd köbméteres készlettel indult el a fűtési idény. A zord időjárás miatt azonban március közepén, vagyis egy hónappal a fűtési szezon vége előtt már csak 4,7 százalékos volt a befogadók töltöttsége, vagyis szinte üresek voltak. A betárolt mennyiség a fűtési idényben a folyamatosan a magyar–ukrán határra, Beregdarócra érkező orosz gázszállítmányokkal, az Ausztria felől érkező gázmennyiséggel, illetve a hazai kitermeléssel egészül ki. Beszállítási zavarok esetén azonban adódhatnak ellátási gondok, mivel a hideg téli időszakban akár napi 60-80 millió köbméter gáz is elfogyhat az országban.

A kormányzat rendszeresen hozzászámolja a felhasználható gázmennyiséghez a szőregi befogadóban lévő biztonsági tartalékot, amelyet csak különleges vészhelyzetben szabad felhasználni. Ez a mennyiség korábban 1,2 milliárd köbméter volt, de ebből 300 millió köbmétert a jelenlegi kormányzat furcsa körülmények között eladott. Idén ismét 1,2 milliárd köbméteresre növeli a vészkészletet a kabinet. Ezúttal azonban szokatlanok a gázvásárlás körülményei. A Népszava értesülései szerint ugyanis a legnagyobb arányban a MET Magyarország nevű társaság szállít biztonsági gázkészletet a szőregi állomáson lévő tartalékokat kezelő Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetségnek. A MET offshore-kapcsolatokon keresztül Orbán Viktor miniszterelnök közeli barátja, Garancsi István résztulajdona, de a cégben tulajdonos a Mol olajtársaság is. A MET a korábbi sajtóhírek szerint az állami MVM energetikai konszernnel folytatott korábbi zavaros gázüzleteiből is jelentős hasznot húzhatott.

Átfedések

Az Opten céginformációs adatbázis szerint 2017 májusától Victor Buchman a MET Magyarország Zrt. igazgatósági tagja. A svájci cégadatok szerint Buchman 2017 februárjától a MET Petroleum AG vezetőségi tagja, és 2017 januárig a Gazprom Marketing & Trading Switzerland AG igazgatósági tagja volt. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.