Bármikor sztrájkot hirdethetnek a Hankooknál

Eredménytelen volt a vasárnap hajnali bértárgyalás is a dunaújvárosi Han­kook Tire Magyarország Kft.-nél, ezért folytatódik a sztrájk – mondta Székely Tamás.

Magyar Nemzet
2019. 03. 11. 14:24
null
Leállhat a munka a dunaújvárosi gyárban Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredménytelen volt a vasárnap hajnali bértárgyalás is a dunaújvárosi Han­kook Tire Magyarország Kft.-nél, ezért folytatódik a sztrájk – mondta Székely Tamás. A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke a távirati iroda közlése szerint tegnap jelezte: a gumigyárban a február közepén kezdődött bértárgyalások a munkáltató hozzáállása miatt eredménytelenek voltak, emiatt a szakszervezet munkaügyi konfliktust jelentett be március 4-én. Ezért a szakszervezet mától bármikor határozatlan idejű munkabeszüntetést hirdethet, mert lejár a törvény által a sztrájk előtti egyeztetésre adott hétnapos határidő, és a tegnapi tárgyalások sem vezettek eredményre.

Székely Tamás felidézte: a szakszervezet először szerdán élt a munkabeszüntetés eszközével, amikor kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a Hankook dunaújvárosi gyárában. A cégvezetés vélhetően ennek hatására jelentette be még aznap, hogy 2019-ben átlagosan 13,6 százalékos alapbéremelést hajt végre. A dolgozókkal akkor azt közölték, hogy az év elejétől visszamenőleg járó emelés összegét már­cius 7-én fizetik ki. A VDSZ elnöke szerint mindez azt jelenti, hogy a társaság már előre tudta, hogy milyen mértékű béremelést akar végrehajtani, azaz terveiket a bértárgyalásokon eltitkolták.

Leállhat a munka a dunaújvárosi gyárban
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A munkavállalók körében az elégedetlenséget az okozza, hogy a cég által átlagosan 13,6 százalékos béremelése teljesítményértékelések alapján differenciáltan valósult meg. Ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a cégnél már régebb óta ott dolgozók körülbelül tízszázalékos, az újonnan belépők pedig mintegy húszszázalékos emelésben részesültek.

Az ehhez hasonló helyzetek elkerülése érdekében kezdeményezte a szakszervezet már a tárgyalások elejétől, hogy a társaság egységes, 18 százalékos alapbéremelést hajtson végre. Ezenfelül az érdekképviselet követelése még a 13. havi bónusz és a megszakítás nélküli munkarendben dolgozóknak az ötszázalékos pótlék bevezetése.

A cég felkészült a sztrájkra, a partnerek kiszolgálásában nem várható fennakadás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.