Manapság minden okos. A telefon, az óra, a ház, a mosógép és sorolhatnánk. Ha valaki okos élelmiszerről hall, azt gondolhatja: már megint ráakasztották valamire ezt a jelzőt. Igen ám, de Szakács Tamás, a Hajdúsági Sütödék Zrt. vezérigazgatója az okostelefon megjelenése előtt, már 2005-ben védjegyeztette a Smart Foodot (Okos Élelmiszer). Az ötlet sikeresnek bizonyult: a legutóbbi Magyar Innovációs Nagydíjon az elgondolást Magyarország negyven elismert innovációja közé választották.
– Lassan két évtizede annak, hogy elkezdtem gondolkozni azon, hogyan lehetne nagyobb hozzáadott értékkel és jobb élettani hatással készíteni termékeinket, például a kenyereket. Ez a termékkör viszonylag olcsó, mindenkihez eljut, így kiváló hordozója lehet élettani előnyöknek. Az ilyen termékek kidolgozására irányuló kutatási programunkat láttuk el kétezerben a Smart Food névvel – mondta lapunknak a kezdetekről Szakács Tamás. Az első öt évben csak kutattak: orvosokból, tudósokból, biostatisztikusokból, piackutatókból, jogászokból saját szellemi holdudvart építettek maguk köré. Céljuk az volt, hogy olyan termékeket fejlesszenek, amelyek amellett, hogy ízletesek, javítják az emberek egészségét, életminőségét.
– Elgondolásunk lényege az, hogy nem kivenni kell a hozzávalókat az élelmiszerből, hanem beletenni olyan speciális, hatásos és biztonságos összetevőket, amelyek egyértelműen az egészséget szolgálják – szögezte le a vezérigazgató. Az így kifejlesztett, Vitajó márkanevű cipóikban például olyan egyedi vitamin- és ásványianyag-kombináció található, amelynek összetevői képesek a napi szükséglet nagy részét fedezni.

– Szükség van a pótlásra. Hazánkban nagyjából hatmillió ember szenved relatív vitamin- és ásványianyag-hiányban. Ők jellemzően kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, nem táplálkoznak megfelelően, keveset mozognak, dohányoznak, alkoholt fogyasztanak, gyógyszereket szednek. Mindezek miatt vagy nem elegendő a bevitt vitamin- és ásványianyag-mennyiség, vagy az rosszul hasznosul. A termékeinkben lévő speciális anyagok hiányokat pótolnak, és ezzel hozzájárulnak az immunrendszer normális működéséhez, a fáradtság és kifáradás csökkentéséhez, a haj, a bőr és a csontozat normál állapotának fenntartásához – sorolta Szakács Tamás.