Hihetetlen mértékű drágulás söpört végig a sertéshúspiacon, a friss húsok mellett a készítmények ára is igencsak megugrott az elmúlt hónapokban. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Agrárgazdasági Kutató Intézetének (NAIK AKI) statisztikája – amely tíz fővárosi bolt árait veszi alapul – azt mutatja, hogy a sertéskaraj kilója hozzávetőlegesen száz forinttal, a tarja 170 forinttal, a sertéscomb 250 forinttal drágult április óta. A készítményekért is jóval többet kérnek a kereskedők. Míg a sertéspárizsi kilója április elején 1560 forint körül alakult, november végére az ár 1850 forint fölé ugrott. Hasonló mértékű drágulás volt a szárazkolbász és a téliszalámi esetében is. Utóbbi kilónkénti átlagára csaknem 800 forintot emelkedett néhány hónap alatt. A drágulás hátterében egyértelműen az afrikai sertéspestis járvány okozta keresletnövekedés áll, a vágósertés ára ugyanis a betegség intenzív terjedése óta az egekbe szállt. A NAIK AKI adatai szerint egy év alatt csaknem 40 százalékkal nőtt a hazai nevelésű vágóállat élősúlyos ára.
A német Zöldek teljes valóságtagadásban vannak
Úgy tesznek, mintha mi sem történt volna.