Vonzó célpont marad hazánk és a régió

Az elemzés szerint az iroda-, a logisztikai, a raktár- és a lakáspiac kínálja a legelőnyösebb feltételeket.

Magyar Nemzet
2020. 05. 05. 12:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kelet- és közép-európai régió, azon belül Magyarország a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság ellenére továbbra is vonzó célpont lesz ingatlanbefektetések szempontjából, részben az elérhető magas hozamok miatt, részben azért, mert a térség országai­ban a gazdasági növekedés várha­tóan 2020-ban és 2021-ben is magasabb lesz, mint az euróövezetben – közölte az UBS Group AG Bank vagyonkezeléssel foglalkozó üzletága.

A távirati iroda által ismertetett elemzés szerint az iroda-, a logisztikai, a raktár- és a lakáspiac kínálja a legelőnyösebb feltételeket. A befektetett pénz hatvan százalékát az irodapiac vonzza. Itt az elérhető alaphozam Budapesten öt, Varsóban 4,5, Prágában 4,25 százalék, ami jelentősen meghaladja a Nyugat-Európára jellemző mintegy három százalékot. A három főváros között az ipari ingatlanok területén realizálható alaphozamnál is Budapest áll az első helyen hét százalékkal, a magyar fővárost Varsó követi 6,5 százalékkal és Prága 5,5 százalékkal.

A régióban a lakásbérleti piac kevésbé jelentős, mint Nyugat-Európában, mivel a térség lakosságának több mint háromnegyede saját tulajdonú otthonban él. Lengyelországban a lakásárak 2014 óta 25 százalékkal, Csehországban harminc százalékkal, Magyarországon pedig csaknem kilencven százalékkal emelkedtek. A régióban azonban így is a prágai lakásokért kell a legtöbbet fizetni, ahol egy négyzetméter több mint háromezer euróba kerül. Varsóban 2500 euró, Budapesten kétezer euró a lakások négyzetméterára.

A svájci multinacionális bank elemzése szerint a kelet-közép-európai piacok ingatlanjai iránti kereslet növekedését mutatja, hogy a régióba érkező tőke 2015 és 2019 között kilencmil­liárd euróról 13 milliárd euróra nőtt. A beáramló tőke 45 százaléka Lengyelországba, 25 százaléka Csehországba, 15 százaléka Magyarországra érkezett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.