A kormány a Balaton pártján: milliárdok jutnak fejlesztésre

Látványos a Balatonnál a kormányzati segítség ereje: milliárdos pályázati támogatások áramlanak a térség turizmusának ösztönzésére, ahol sikeres fejlesztések, megújult attrakciók várják a vendégeket már ebben a szezonban is. A fejlesztések a következő években is folytatódnak a vidéki turizmusban és a főváros környékén.

2020. 06. 14. 10:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs ok kételkedni a Balatonnál abban, hogy kormány elkötelezett az ottani fejlesztésekért, hiszen az elmúlt években minden korábbit meghaladó mértékben juttatott forrásokat a térség önkormányzatainak és vállalkozásainak. A kormány a Balaton mellett áll, és soha nem érkezett még ilyen volumenű fejlesztési forrás a tóhoz – erről beszélt szombaton a balatonfüredi polgármester a távirati irodának. Bóka István annak kapcsán mondta ezt, hogy a meleg, nyárias idővel érkezett hétvégén erősödött a belföldi turizmus a Balatonnál. (A koronavírus-járvány utáni állapotok ellenére is folytatódó balatoni fejlesztésekről itt írtunk, illetve arról is, hogy az országban folytatódnak a strandok, csúszdák, Tourinform-irodák és a hajózás korszerűsítései, valamint vidékszerte épülnek a szállodák, a panziók. Jelenleg több mint száz attrakciófejlesztés zajlik az országban.)

Balatonfüred 2020.05.09.
foto: Kallus György/Világgazdaság

Szezonalitás nélkül

Balatonfüred az északi part egyik leglátogatottabb városa, ahol a turizmusban váratlan törést okozott a koronavírus-járvány, noha az előző évek eredményei alapján 2020-ban rekordévre készültek. Jelenleg sok nehézséget okoz a járvány miatti visszaesés, bár a kormány, valamint a helyi egészségügyi és szociális intézmények sikeres járványkezelésének köszönhetően már május második felében elkezdődhetett a balatoni turizmus újraindítása. Erősödik az idegenforgalom Balatonfüreden is, a városi szálláshely-szolgáltatók adatai szerint júliusra és augusztusra egyre több foglalás érkezik – fogalmazott a városvezető, megjegyezve, hogy a főszezoni eredmények az előzetes várakozásokat is felülírhatják. Az elmaradt nyári rendezvények őszi pótlása pedig azt vetíti előre, hogy a szeptember–októberi idegenforgalom is jelentős lehet.

Balatonmáriafürdő, 2015. július 7.
MTI Fotó: Varga György

A polgármester külön méltatta a vállalkozások támogatását célzó kormányzati intézkedéseket, azaz a veszélyhelyzet alatt biztosított kedvezményeket, valamint a turisztikai szektornak nyújtott állami támogatásokat. Mint mondta, a füredi kisvállalkozásoknak is nagy segítséget jelent a mostani Kisfaludy-pályázat, amely a legfeljebb nyolcszobás magánszálláshelyeknek nyújt szobánként egymillió forint fejlesztési forrást.

Irigyelt Kisfaludy

A Balaton kedvelt vesszőparipája az ellenzéknek, ahol több fanyalgó hangot is hallani minden idők legjelentősebb turisztikai fejlesztéssorozata kapcsán, amelyet háromszázmilliárd forint keretösszeggel 2017-ben indított a kormány. A Kisfaludy-programnak köszönhetően például több száz panzió már az idei szezonra megújult, és még az idén több ezer magyarországi kisebb méretű, magánjellegű (hétköznapi néven „zimmer frei”), vagy egyéb típusú, azaz nem a klasszikus szállodakategóriához tartozó szálláshely kap állami támogatást a korszerűsítéshez.

A Kisfaludy-programban a kormány a családi és kisvállalkozásokat, a szobakiadó magánszemélyeket hatvanmilliárd forint keretösszegű pályázattal támogatja, amelyre egy hét alatt több mint tizenkétezren nyújtottak be igényt. A jelenleg is nyitott támogatási lehetőségről legutóbb a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója beszélt a Magyar Nemzetnek.

Horváth Péter elmondta: az egész országban népszerű fejlesztési lehetőségnél átlagosan hárommillió forint körüli támogatást kértek eddig a vállalkozók, a legtöbben Somogy megyéből, illetve a Balaton déli partjának környékéről nyújtottak be igényt: közel 2500-an, ami több mint 7500 felújítás előtt álló szobát jelent. Veszprém megyéből is kiemelkedő az érdeklődés, onnan 1250 pályázatot nyújtottak be 3846 felújítandó szobával.

– A Kisfaludy-program a vidék turizmusának különösen kedvező lehetősége. Az állami támogatás a színvonal jelentős emelkedéséhez járulhat hozzá

– fogalmazott a vezérigazgató.

Emlékezetes: a kormány nemrég úgy döntött, hogy a Kisfaludy-programban további 150 milliárd forinttal támogatja a vidéki Magyarország szálláshelyeinek, nemzeti vonzerejének fejlődését.

Válasz a válságra: beruház az ország

A turizmus hatékonyabb kiszolgálását is segítik az Balaton körüli infrastrukturális beruházások. Idén például megkezdődik a Balatonfüred–Tapolca–Keszthely vasútvonal villamosításának tervezése, ezzel válik majd teljessé a Balaton északi partján a korszerűsítés, amely gyorsabbá és komfortosabbá teszi a vasúti közlekedést.

A balatoni hajózás nagy múltú, többségében állami tulajdonú vállalatának működését nehezítő körülményeket sem hagyta figyelmen kívül a kormány, ezért egy európai színvonalú hajózási vállalat kiépítésének nagyszabású reorganizációs tervéről döntöttek. A Bahart átalakítása kapcsán a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Guller Zoltán elmondta: a kormány kiemelt célja, hogy fejlődjön a balatoni hajózás, a balatoni turizmus, ez kulcsfontosságú mindannyiunknak. A hajótársaságnál hosszú évtizedek óta nem történtek fejlesztések, a hajópark, az infrastruktúra elöregedett, elavult, ezen változtat a 2030-ig zajló modernizációs folyamat.

A Kelén motoros hajó kifut a balatonfüredi kikötőből
MTVA/Bizományosi: Balaton József

Nem lehet kihagyni a strandokat sem a gigantikus fejlesztési hullámból, így idén kilencven strand újulhat meg a Tisza-tónál, a Velencei-tónál és a Balatonnál a kormány támogatásával. Ebben az évben 2,7 milliárd forint értékben 67 strand újul meg a magyar tengernél.

A magyar tenger Európa leglátogatottabb üdülőhelyeinek listáján szerepel
Fotó: Fotó: Kurucz Árpád

Országosan fejlődő terület

A kormány ezzel együtt nemcsak a Balatonnál dönt a Gyurcsány-kormányra jellemző megszorítások helyett minden területen fejlesztésekről és a vállalkozások, a vidék gazdaságának támogatásáról. A gazdaságvédelmi intézkedések részeként a Pénzügyminisztérium augusztusban hazai forrásból pályázatot indít Pest megyei szálláshelyek fejlesztésének és bővítésének támogatására kétmilliárd forint keretösszeggel, ezen belül hatvan- és háromszázmillió forint között igényelhető támogatásokkal. Varga Mihály tárcavezető nemrég jelezte: a kormány 2021-ig összesen nyolcvanmilliárd forint hazai támogatást nyújt a térség fejlesztéseire.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.