Még több forrás áramlik a gazdaságvédelembe

A várható újabb gazdaságvédelmi intézkedések miatt módosítani kell az államháztartási hiánycélt.

Magyar Nemzet
2020. 08. 24. 13:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar költségvetésnek a járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelem kiadásait a jövőben is maradéktalanul biztosítania kell – jelezte lapunknak a Pénzügyminisztérium annak kapcsán, hogy a gazdaság második negyedévi teljesítménye a vártnál lassabb volt. Az eddigi államháztartási adatok és

a tervezett, újabb gazdaságvédelmi lépések alapján

a költségvetési hiány – hasonlóan az európai országok átlagához – a bruttó hazai termék hét-kilenc százaléka lehet.

A tárca jelezte: a magyar gazdaság éves összevetésben 13,6 százalékos második negyedéves visszaesése kisebb mértékű volt az előrejelzettnél és az uniós átlag alatt maradt. A lassulás és az adócsökkentések együttesen több mint 1400 milliárd forinttal mérsékelték az államháztartás éves bevételét.

A negatív folyamatokat a kormány gazdaságvédelmi és munkahelyteremtő intézkedésekkel ellensúlyozza,

a kiadások következtében a központi alrendszer hiánya július végére megközelítette a 2165 milliárd forintot.

A Pénzügyminisztérium úgy látja, hogy a járványügyi készültség fenntartása, valamint az eddig megtett és a várható, újabb gazdaságvédelmi intézkedések mellett indokolt az államháztartási hiánycélt is módosítani. Az új hiányprognózis nem egyedülálló a fejlett országok körében, az uniós országok átlagosan kilenc százalék körüli hiánnyal számolnak. Az Európai Bizottság már egy százalékponttal nagyobb visszaesést jósol az Európai Unió egészére, mint tette azt tavasszal. A Nemzetközi Valutaalap pedig a fejlett országok esetében 2 százalékponttal látja kedvezőtlenebbnek a helyzetet, mint áprilisban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.