Előtörleszthető a felhalmozott kamat

Annak, aki a kezdetektől, azaz 2020. március 19-től él a törlesztési moratórium lehetőségével, a kilépéskor a futamidő meghosszabbodásával kell számolnia. De nemcsak a visszafizetési időszak tolódik ki, hanem az ügyfélnek extra kamatfizetési kötelezettsége is keletkezik, miután az eredeti szerződéstől eltérően tovább használja a bank pénzét. A felhalmozott kamat azonban előtörleszthető, így elkerülhetők a további pluszköltségek.

Horváth Éva
2021. 06. 28. 6:11
null
20210421 Budapest MFB pont a Takarék bank fiókjában. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hiteltörlesztési moratórium eredetileg 2020 végéig lett volna érvényben, tavaly decemberben azonban meghosszabbították a határidőt, majd az új időpontot újfent kitolták egészen 2021. szeptember 30-ig, és az adósok egy részének várhatóan még az ezt követő átmeneti időszakban sem kell törleszteni.

A hosszúra nyúlt program miatt jelentősen megnövekvő visszafizetési kötelezettség az új és újabb hosszabbítások miatt azonban egyre több ügyfelet érint.

A Bank360.hu e probléma megoldása iránt érdeklődve keresett fel hazai kereskedelmi bankokat, amelyek közül többen jelezték, van olyan termékük, ami orvosolja a problémát: igénybevételükkel egy összegben előtörleszthetők a moratórium alatt felmerült kamatok, s így jelentősen csökkenthető a veszteség.

A CIB Bank közlése alapján előtörlesztési kérelem benyújtásával lehetőség van akár csak a moratórium alatt felgyűlt kamatot, költséget előtörleszteni részben vagy egészben. A K&H Banknál a kamat vagy díj gyűjtőszámla-egyenlegét bármikor lehet akár csökkenteni, akár teljes egészében kiegyenlíteni, befizetéssel vagy átutalással, átvezetéssel. A bank ügyfelei mindezt díjmentesen tehetik meg. Az MKB Banknál szintén vissza lehet egyben fizetni a moratórium alatt összegyűlt kamatot. Az OTP Bank arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben az ügyfél előtörlesztésként jelenti be a visszafizetési szándékát, a hitelintézet már a törlesztőrészleten felül beérkező összeget elsődlegesen a moratórium alatt felhalmozott kamat-, kezelésiköltség- és díjtartozásokra számolja el.

A Budapest Banknál, amennyiben az ügyfél előtörlesztene, akkor abba beleszámolják a moratórium alatt összegyűlt kamatot és díjat,
Fotó: Bach Máté

A Sberbank mind a jelzáloghitelek, mind a személyi kölcsönök esetén lehetőséget biztosít az elmaradt kamatok egyösszegű előtörlesztésére. A TakarékBanknál a moratórium első időszaka alatt összegyűlt, még nem esedékes kamatot előtörlesztésként egyben vissza lehet fizetni, előtörlesztési kérelem alapján, és hasonlóan lehet majd eljárni a moratórium második időszakának lezárása után az abban az időszakban összegyűlt, de nem esedékes kamattartozással. Amennyiben azonban az ügyfélnek korábbi, a moratóriumot megelőző időszakból fennálló tartozása van, a befizetéseit elsősorban a moratóriumi időszak előttről hozott, illetve a moratórium második időszaka alatt meg nem fizetett felgyűlt tartozásra számolja el a bank – emeli ki a szakportál. Ebben a tekintetben a TakarékBank a polgári törvénykönyv (Ptk.) szerinti elszámolási sorrendet alkalmazza.

A Budapest Banknál, amennyiben az ügyfél előtörlesztene, akkor abba beleszámolja a bank a moratórium alatt összegyűlt kamatot és díjat, előtörlesztés esetén az elszámolást pedig ugyancsak a Ptk. szerinti sorrendben végzik. A hitelintézetnél megjegyezték azt is, hogy bár a válság idején a törlesztési moratórium könnyebbséget jelentett, később jelentős extra költséggel kell miatta számolni. A veszteség egyik része maga a kamatköltség, ami a törlesztés nélküli hónapokban is gyűlt a számlán.

Bár a moratóriumi feltételek miatt ez a felhalmozódott kamat már nem kamatozik tovább, amikor újraindul a törlesztés, a moratóriumi kamatösszeg a hitelköltségek többi részétől különválik, és azt havonta egyenlő részletekben kell megfizetni.

Ám épp amiatt, mivel nem lehet magasabb a törlesztőrészlet a 2020. március 18-a előtti, eredeti összegnél, a ­moratóriumi kamatok havi részlete elveszi a lehetőséget a tőke eredeti terv szerinti visszafizetésétől. Az adós emiatt tartja tovább magánál a bank pénzét, amire pluszkamatot fizet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.