– A hónapokig lezárt vendéglátóhelyek újrainduló belvárosi teraszain kialakult kezdeti tömegjelenetek nem ismétlődnek, már a normális kerékvágásban zajlik az élet. Még jelen van a bizonytalanság, de minden nyitvatartással töltött nap erősebbé teszi a vendéglátósokat: csordogálnak a bevételek és van miben bízni a talpon maradt szereplőknek – mondta lapunknak Kovács László.
Hullámzó visszatérés
A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az eddigi újraindulási tapasztalatok alapján kifejtette, hogy általános, miszerint az étkezőhelyek látogatottsága a nyitás után néhány napig hullámzó, és
amint hozzászoknak a gondolatához, folyamatosan érkeznek a helyben fogyasztó vendégek a külső-belső terekbe. A vendéglátósok forgalma egyensúlyba jöhet a nyáron,
őszre, télre pedig már bővülhet – vélekedett.
– Amiatt is jó lehet a szezon, mert a rendezvényekre vonatkozó enyhítések bejelentésével az éttermekben, panziókban tömegesen jelentkezett a privát események megrendezése iránti igény az egész országban. A vállalati szféra még ébredezik, viszont úgy néz ki, hogy
az elszeparált családi rendezvények, leginkább az esküvők, kitartó húzóerőt jelentenek idén a bevételszerzéshez
– mondta Kovács László, aki szerint 2022-től újra a növekedés irányába fordul a turizmus, bár ehhez szavai szerint már legfeljebb csak egy enyhébb járványhullám jelenhet meg.
A főváros fél házas
Ismertette: Budapesten elhúzódik az újraindulás, sokan kivárnak őszig – így nagyjából a járvány előtti kínálat fele lesz elérhető a nyáron, jórészt a turisták által is kedvelt fővárosi területeken.
A peremkerületekben pedig az jellemző, hogy a törzsközönséggel bíró kocsmák, vendéglők koncentrált forgalmat bonyolítanak, mert többen zárva maradnak a környéken, például a pincehelyiségek.
– A vendéglátóipar nem áll fel teljesen, de
a belföldi esélyek nagyok jók, erős nyári forgalommal számolnak mindenütt
– jelezte az elnök.
Drága dolgozók
Szavai szerint a legnagyobb gond továbbra is a munkaerőhiány: országosan a szükségesnél nagyjából húsz százalékkal kevesebben dolgoznak a különböző feladatkörökben.
– Budapesten azért nem tudott kinyitni több üzlet, mert már
olyan, eltúlzott összegeket kérnek a jelentkezők, hogy az a bérköltséggel együtt már nem biztos, hogy kifizetődő.
A nagyobbrészt borravalóból élő rutinosabbak már tavasszal felmérték, hogy eddigi nyári fizetésüket a külföldi turisták híján nem biztos, hogy elérik Budapesten, ezért
nyitottá váltak a vidéki ajánlatokra, ahonnan a fővárosban is toboroztak felszolgálókat, szakácsokat, kisegítő munkaerőt
– vázolta.

Fotó: Kurucz Árpád
A várható turistarohamra a balatoni munkaadók viszont aránytalan összegekkel árazták be a vízparti állásokat: a pincérek, séfek körében hallani lehet egymillió körüli havi fizetésekről is. Ezzel viszont csak kevés fővárosi üzletben érdemes versenyezni, ezért inkább kivárnak – jelezte.