Pezseg a lakáspiac, pörögnek az ügynökök

Az idei április–június időszakra jutó kihelyezett jelzáloghitel mennyisége közel kétszerese, a 2020 második negyedévében megítélt és folyósított összegnek.

Horváth Éva
2021. 08. 08. 8:30
Budapest, 2012. január 28. Eladó ingatlan Szentendrén. Már küldik az értesítést a bedõlt lakáshiteleseknek arról, hogy kinek az ingatlanát veszi meg a banktól az állam, márciusban pedig már lakásokat vásárolhat a Nemzeti Eszközkezelõ. Fotó: Mohai Balázs Forrás: MTI/Mohai Balázs
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márciustól kezdve erősen felfutott a hazai hitelpiac, minden harmadik magyar háztartás törleszt legalább egyfajta hitelt. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján több mint 364 milliárd forint értékű jelzáloghitelt ítéltek meg és folyósítottak a kérvényezőknek a pia­con 2021 második negyedévében, féléves szinten pedig csaknem hatszázmilliárd forintot helyeztek már ki. Az április–június időszakra jutó mennyiség majdnem kétszerese a 2020 második negyedévében közvetített hitelek összegének – áll a Duna House legfrissebb piaci összefoglalójában. 

 

Ugyancsak az MNB statisztikája szerint az is jól látható, hogy 

 

idén júniusban megdőlt minden eddigi rekord, miután egy hónap leforgása alatt 136 milliárd forintnál is nagyobb értékű jelzáloghitelt igényelt a magyar lakosság.

Ezzel párhuzamosan a lakáspiac is pezseg, amit a rendkívül erős tavaszi tranzakciós adatok támasztanak alá. A szakértők szerint ráadásul bőven van még tér Budapesten is az áremelkedésre.

 

– A felgyorsult piac eredményeképpen az ügyfelek a kényelem és a speciális szaktudás felé fordultak, hiszen mindenki tapasztalja, hogy egy lakásvásárlás milyen összetett tudást igényel. Többségük így pénzügyi szakértő segítségét kéri a hitelezési folyamat elindításában – hívja fel a figyelmet Fülöp Krisz­tián, a Duna House Pénzügyek vezetője. – ­Piaci tapasztalatunk alapján az ügyintézések 65 százaléka ma már az ügynöki hálózaton keresztül zajlik, míg a bankfiókokban személyesen ügyintézők aránya 35 százalékos. 

 

A lakásvásárlásra készülők többsége pénzügyi szakértő segítségét kéri a hitelezési folyamat elindításában     Fotó: MTI

 

Ami a hitelek nagyságát illeti, a budapesti igénylők többsége húszmillió forint feletti összegre szerződött le a bankokkal, vidéken viszont inkább 10-15 millió forintot vettek fel az ügyfelek 2021 második negyedévében. A hitelügyletek 29,2 százaléka mellé adtak be csokigényt – elsősorban használt lakás vásárlásához –, jellemzően inkább a keleti (32 százalék) és nyugati (negyven százalék) régióban, szemben a fővárosi 24 százalékkal. A másik kedvelt otthonteremtési támogatás, a babaváró hitel összege idén június végéig közel 1,3 milliárd forintot tett ki.
 

Az átlagos hitelnagyság tekintetében folytatódik a 2020 harmadik negyedévétől tartó csökkenő tendencia a fővárosban. A 17,8 milliós érték még jóval a koronavírus kirobbanásakor tapasztalt, 18-18,5 millió forintos átlag alá süllyedt. A legtöbben változatlanul húszéves futamidővel számolnak hitelfelvételnél, ugyanakkor a fővárosban nőtt a 25 éves futamidejű hitelek aránya, vidéken pedig inkább rövid távon – tíz éven belül – szeretnék megoldani a kölcsön visszafizetését az ügyfelek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.