Zavarók lehetnek az új energiacímkék

A vásárlók öt vagy még akár tíz százalékkal is hajlandók lennének többet fizetni egy-egy készülékért, berendezésért, ha bízhatnának abban, hogy az tényleg energiatakarékos.

Horváth
2021. 08. 09. 7:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még fél éve sincs annak, hogy bevezették az új energiacímkéket, a vásárlók közül akadnak olyanok, akiket ezek a jelzések máris megzavartak – derül ki a MediaMarkt minap készült felméréséből, amelynek során 1100, 18–65 éves lakossági válaszadót kérdeztek meg. Az újrakategorizálás nyomán a legtöbb takarékos, korábban A pluszosként ismert háztartási nagygép ma már B, C vagy D kategóriásként szerepel a boltokban. Ez az átváltozás sokaknak nehezen értelmezhető, és a vásárlás során a fogyasztót bizalmatlanná teszi – erősítette meg a kutatás eredménye az eladók tapasztalatait,

Mint ismert, a mosó-, mosogató-, mosó-szárító gépek, hűtőszekrények, fagyasztók és borhűtők új energiabesorolást kaptak március 1-jétől.

 

A boltokból eltűnt az A+ jelzés, amely korábban az alacsony energiafogyasztású készülékeket jelölte. A MediaMarkt felmérése nyomán arra is fény derült, hogy a 18 évnél idősebb vásárlók mindössze 43 százaléka hallott a műszaki cikkeket forgalmazó boltokban öt hónapja bevezetett változásról. Ennél is kevesebben, csak minden nyolcadik fogyasztó tudja magabiztosan, 42 százaléknak pedig rémlik, míg majd minden másodiknak fogalma sincs arról, hogy a régi jelzések milyen módon változtak meg. Pedig a MediaMarkt felméréséből az is kiderült, hogy amikor mosó-, mosogató-, mosó-szárító gépet, hűtőszekrényt, fagyasztót vásárolunk, a magyarok 58 százalékának számít, hogy a készülék működés közben mennyi energiát használ fel.

 

Fotó: Matusz Károly

 

Szilágyi Gábor, a MediaMarkt ügyvezető igazgatója szerint a jelenlegi helyzet számos környezettudatos vagy rezsispórolásra törekvő vásárló életét nehezíti meg. Ők ugyanis akár fizetnének többet is egy-egy készülékért, berendezésért, ha bízhatnának abban, hogy az tényleg energiatakarékos. Mint a kutatás során megkérdezettek válaszaiból kitűnt, ezért ötszázalékos felárat a lakosság 31 százaléka vállalna, de még plusz tíz százalékot is megadna a válaszolók 28 százaléka. – Csakhogy 

 

sokan elbizonytalanodnak, ha egy drágább hűtőn mindössze egy csupasz A vagy B jelzést találnak, mivel azt a régi beidegződések alapján csak közepesen takarékos energiafelhasználású készüléknek vélik.

Így pedig nem éri már meg nekik a többletkiadást – osztotta meg tapasztalatait az ügyvezető igazgató.

 

Ahogyan ugyancsak téves információként értelmezhető, s így a fogyasztóban zavart kelthet, hogy a különféle háztartási gépek energiahatékonysági besorolásához immár eltérő skálákat használnak. Így más volt a mérce az újracímkézéskor a mosó-, valamint a mosogatógépeknél, miként a hűtőknél és a fagyasztóknál is. Emiatt pedig könnyen előfordulhat, hogy két, korábban egyaránt A+++-osként ismert berendezés, például egy mosó- és egy mosogatógép közül ma az egyik C, míg a másik csak D címkét visel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.