Fidelity: Mi a célja Kínának a jelenlegi szabályozásokkal?

A Fidelity International a Kínában a közelmúltban bevezetett intézkedéseket elemezte, egyúttal elmagyarázva, hogy mi lehet a hatalmas ország vezetésének célja, milyen hosszabb távú gazdasági modellt szeretnének.

Fellegi Tamás Péter
2021. 10. 09. 20:20
HSZI Csin-ping
New York, 2021. szeptember 22. Hszi Csin-ping knai elnk videozenett hallgatjk a rsztvevk az ENSZ-kzgyls 76. lsszakn a vilgszervezet New York-i szkhzban 2021. szeptember 21-n. MTI/AP/Pool/Mary Altaffer Fotó: Mary Altaffer
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kínában a közelmúltban bevezetett új, több ágazatot is érintő jogszabálycsomag sok befektetőt váratlanul ért. Egyes elemzők szerint a kínai bizonytalansági felár, vagyis az a hozam, amelyet a befektetők a váratlan jogszabályi beavatkozásokért cserébe elvárnak, jelentősen megnőtt az elmúlt hónapokban. A Fidelity ettől függetlenül úgy véli, hogy bár az adatbiztonság javítását és a jövedelmi egyenlőtlenségek megszüntetését célzó új jogszabályok rövid távon valóban okoznak majd némi zavart, 

magukban hordozzák annak az esélyét is, hogy javítsák Kína hosszú távú növekedési kilátásait.

Kína strukturális szempontból jelenleg két égető problémával áll szemben: a jövedelmek egyenlőtlenségével és az adatbiztonság kérdésével. A közelmúltban bevezetett jogszabályváltozások azt bizonyítják, hogy Kína valóban törekszik a jövedelmi egyenlőtlenségek felszámolására és az adatbiztonsággal kapcsolatos kérdések megoldására, így aztán a külföldi befektetők most élénk érdeklődéssel várják, hogy milyen formát ölt majd ez az „Új Kína” modell: mennyire lesz sikeres, melyek lesznek a befektetéseket érintő, hosszú távú következményei és milyen mértékben fogadja el a többi ország.

A Fidelity szakértői úgy vélik, hogy a kínai kormány közelmúltbeli intézkedéseinek hatására a bürokraták és a jogszabályalkotók sokkal hatékonyabban tudják felvenni a harcot a jövedelmi egyenlőtlenségek ellen. Az oktatást, az egészségügyet és az ingatlanszektort érintő új jogszabályok hatására nőhet a háztartások szabadon felhasználható jövedelme, aminek következtében nő a fogyasztási és szolgáltatási célú kiadások összege, így ebbe az irányba billen majd át a gazdaság mérlege is.

A világ befektetői első kézből értesülhettek a kínai döntéshozók az irányú erőfeszítéseiről, hogy a kínai gazdaságot az exportból táplálkozó növekedés felől a fogyasztás- és szolgáltatásalapú növekedés felé tereljék. A Fidelity szerint a kereslet által kiváltott növekedés kedvezőbb út lenne Kína számára, mivel a kereslet a fogyasztást és a beruházásokat is magában foglalja, és Kínának a fejlődése jelenlegi szakaszában még szüksége van beruházásokra. Az egyetlen nyitott kérdés, hogy miképpen lehet a korábbinál jobb vagy zöldebb módon ösztönözni ezeket.

A kínai hatóságok által az elmúlt hónapokban életbe léptetett, a technológiai ágazatot érintő egész sor új jogszabály mutatja, hogy milyen fontos szerepet játszik a technológia és az adatvédelem szabályozása az új kínai modellben. A közelmúltban életbe lépett jogszabályváltozások kétségtelenül megrémisztették a piacokat. De ha körülnézünk a világban, látni fogjuk, hogy 

nem Kína az egyetlen ország, amelyik most megpróbálja bepótolni, amit a technológiai ágazat felügyelete terén a múltban elmulasztott. 

Az Egyesült Államok, Európa és néhány más ország vagy már tárgyalja, vagy most vezeti be az adatbiztonsággal, az algoritmusalapú rangsorolással és a versenyellenes viselkedéssel kapcsolatos új jogszabályokat, bár kétségkívül kevéssé drasztikusan, mint Kína.

A Fidelity szerint az „új kínai modell” egy történelmi kísérlet, melynek sikere nagyrészt azon múlik majd, hogy a lépések sorrendje, a bevezetés módja és kommunikációja milyen lesz. Ha az irányelvek megfelelően kidolgozottak lesznek, akkor a kínai gazdaság továbbra is a globális növekedés egyik motorja és egészséges hozamok forrása lehet. Egyelőre azonban még érthetően jelentős a bizonytalanság.

Borítókép: MTI/AP/Pool/Mary Altaffer

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.