Albin 2024. március 1.
logo
A Covid-járvány a harmadik országbeliek ingatlanszerzéseit is visszavetette

Kevesebb magyarországi lakást vettek meg külföldiek

Pintér Balázs
2021.10.15. 05:55 2021.10.15. 08:36
Kevesebb magyarországi lakást vettek meg külföldiek

Valamivel több mint kétezer harmadik országbeli külföldi tudott lakóingatlant szerezni 2020-ban Magyarországon – derül ki a Miniszterelnökség kormányhivataloktól kapott adatok alapján készített összegzéséből, mely szerint a 2200 tavaly benyújtott kérelemből összesen 2047 ügylet realizálódott az év végéig.

Ez mintegy negyven-ötven százalékkal marad el a korábbi évek mennyiségétől,

hiszen 2019-ben és előtte néhány éven át jócskán háromezernél több lakóingatlant szereztek olyan vevők, akik nem az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség vagy Svájc állampolgárai. A visszaesésben természetesen a koronavírus-járvány okozta korlátozások játszották a főszerepet.

A harmadik országbeliek Budapesten vásárolták a legtöbb, szám szerint 1392 lakást.

Pest megyében 138 ingatlan, a többi megyében jellemzően csak egy-két tucatnyi lakás került külföldiekhez. Az elmúlt évekhez hasonlóan kínaiak vették a legtöbb, 909 lakást, szinte kizárólag Budapesten. Őket jócskán lemaradva követik az izraeli állampolgárok (179 lakás), az oroszok (175) és az ukránok (121).

Az oroszok legendás hévízi jelenlétét mutatja, hogy a gyógyvizéről híres üdülőhelyen tavaly 28 külföldi ingatlanszerzését regisztrálták, közülük 23-an orosz állampolgárok voltak.

Ha az európai uniós állampolgárokat is hozzászámítjuk, akkor a kínaiakat is felülmúlva a német állampolgárok vásárolják a legtöbb ingatlant hazánkban. A Központi Statisztikai Hivatal összegzése még nem készült el a tavalyi, Coviddal terhelt évről, de a 2019-es adatok megvannak. Eszerint abban az évben mintegy hétezer külföldi vett lakást Magyarországon. Mivel 2019-ben nagyjából 159 ezer lakás cserélt gazdát országszerte, az esetek 4,5 százalékában voltak külföldi vevők.

A Duna House (DH) tapasztalatai szerint tavaly is Németországból érkezett a legtöbb vevő. – A németek legkedveltebb célpontja a főváros mellett a Balaton-part. A Balaton az osztrákok és hollandok körében is népszerű, ők elsősorban a tó nyugati részében választanak új – szezonális – otthont – mondta Benedikt Károly, a DH elemzési vezetője. 

Habár a környező országokból kevesebben érkeztek tavaly, mint egy évvel korábban, még mindig jelentős arányt képviselnek a román, szlovák és osztrák potenciális vevők. Ők jellemzően a határvidékeken, kisebb értékű ingatlanokat választanak

– magyarázta Benedikt Károly, aki arra is rámutatott, hogy Budapest központjában egy új építésű lakást átlagosan egymillió forintos négyzetméteráron lehet megvásárolni. – Ezzel a magyar főváros még mindig az egyik legolcsóbbnak számít, nemcsak az Európai Unióban, de az OECD tagállamai között is. Egy magyar ingatlanba történő befektetés tehát nyereséges lehet későbbi bérbeadás vagy értékesítés esetén egyaránt – jegyezte meg az elemzési vezető.

(Borítókép: Új építésű társasházi lakások a Corvin negyedben. Fotó: Havran Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.