Egyre többen választják a vidéki életet

A jól fizető, karriert nyújtó vidéki munkahelyek megteremtésében a középvállalkozásokra hárul a legnagyobb szerep.

Magyar Nemzet
2021. 11. 04. 19:00
NAGY István
A Századvég Konjunktúrakutató Vidék Konferencia 2021 rendezvénye Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyre többen választják a vidéki életet, meglátják benne a boldogulás lehetőségét – mondta Nagy István agrárminiszter a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Vidékkonferencia 2021 rendezvényén. Ismertette: tavaly a fővárosból több mint 16 ezer, a többi városból 2600 ember költözött el, miközben a községekben élők száma 19 ezerrel nőtt. 

A miniszter kiemelte: a magyar vidék alkotja az ország gerincét. A hazai agrárium és vidékfejlesztés nemcsak a vidéken élők ügye, hanem mindenkinek fontos, mivel a mezőgazdaság alapvető termelési ágazat, jelentős foglalkoztatással és exporttal. Nagy István hozzátette: a kormány döntése szerint háromszor több forrás jut vidékfejlesztésre a következő időszakban. 

Egy év alatt lehet ebben az uniós ciklusban annyi forrást elkölteni vidékfejlesztésre, mint az előző hét évben összesen.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos arról beszélt, hogy lassan eléri az ezermilliárd forintot a Magyar falu programra fordított költségvetési támogatások összege, a programnak köszönhetően újra élettel telnek meg a falvak. 

A Magyar falu program indulása óta már 1100 településen nőtt a népességszám, köztük 858 olyan településen, ahol korábban évtizedeken keresztül csökkent. Határozott szándék van arra, hogy a programot addig folytassák, amíg ez mind a 2372 magyarországi településről elmondható lesz.

A magyar vidék jövőjének kulcskérdése, hogy a kistérségi központokban a munkaadói-vállalkozói kör létrejöjjön, működni tudjon, illetve talpon maradjon. Ehhez pedig a vidékfejlesztésnek a helyi erőforrásokra építő hazai középvállalatokat kell helyzetbe hoznia – mondta a Századvég vidékkonferencia szakmai kerekasztal-beszélgetésén Feldman Zsolt. 

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára arra emlékeztetett, hogy a Megújuló vidék, megújuló agrárium programban a jól fizető munkahelyek megteremtésére kiemelten nagy hangsúlyt fektet a tárca. 

Meg kell találni a jól fizető vagy karriert nyújtó munkahelyet vidéken. Ebben a középvállalatoknak nagy szerepe van, ahol előrelépési lehetőséget is találnak a munkavállalók.

Feldman Zsolt kiemelte, hogy a következő időszakban a vidékfejlesztési források felhasználásánál alapvető kérdés, hogy ezt hogyan osszák fel, mekkora részét fordítsák a gazdaságfejlesztésre és mekkorát a vidékfejlesztésre. Fejlesztési szempontból a tízezer fő alatti települések és a nagyvárosok külterületi részei tartoznak a vidék definíciójába.

Azt is vizsgálják, hogy hogyan lehet életképes a mintegy félmillió embert foglalkoztató agrobiznisz vidéken, ami a GDP-nek nagyjából 12-13 százalékát teszi ki. A kerekasztal-beszélgetésen elhangzott, hogy 

a vidéki elvándorlás megállítása központi kérdés marad a jövőben, és kezelni kell a szegregációt is.

A szakértők felvetették, hogy meg kell teremteni azokat a fórumokat és intézményeket, amelyek a vidék elvárásait tudják közvetíteni a kormányzat felé.

Borítókép: Nagy István agrárminiszter tart előadást a Századvég konferenciáján (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.