A boltok várják az ukrán dolgozókat

Enyhítheti a munkaerőhiány okozta feszültséget, egyúttal újabb lehetőséget jelent a háborús menekültek megsegítésére, hogy – a foglalkoztatás szabályainak további könnyítésével – a kiskereskedelmi üzletekben is megjelenhetnek az ukrán munkavállalók. Az elkövetkező hetekben várhatóan fokozódik a boltok forgalma, ahol a betöltetlen álláshelyek száma tízezerre tehető.

2022. 03. 10. 5:45
20220301 tiszabecs ukran menekultek havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Számos területen megnőtt a munkaerőhiány, ami annak is köszönhető, hogy erőre kapott a nemzetgazdaság: a kiskereskedelem is túllépte már a járvány előtti szintet, ahol jelentős a betöltetlen álláshelyek száma. Mintegy tízezer munkavállaló hiányzik a boltokból, ezért több cég, kisebb és nagyobb üzletek tudnak munkát ajánlani a menekülteknek – mondta a Magyar Nemzetnek Vámos György. 

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára rámutatott: több olyan feladatkör létezik a kiskereskedelemben, ahol szakképzettség vagy nyelvtudás nélkül is el tudnak helyezkedni a hazánkba érkezett menekültek – akik túlnyomórészt nők –, nekik előnyös, hogy elérhető lehet számukra a részmunkaidős foglalkoztatás.

Az érkezők többsége nő, akiknek könnyebbséget jelenthet a részmunkaidős foglalkoztatás. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

– Esetükben is támogatja a megélhetési lehetőségeket, hogy tavaly ősszel a kormány egyszerűsítette a szakképzettséghez kötött munkaköröket. Az adminisztrációs kötelezettségek és a foglalkoztatási feltételek további könnyítései elérhetővé tehetik a rugalmas bolti foglalkoztatást – jegyezte meg, kiemelve, hogy 

a kiskereskedelem jelentős számban tudna munkát biztosítani az ukrán munkaerőnek ideiglenesen vagy akár hosszabb távon is.

– Jó néhány olyan feladatkör van, ahol gyorsan, rövid idő alatt betaníthatók a dolgozók. Köztudott, hogy az üzletekben alkalmazott munkavállalók kétharmada nő, ezért 

a menekülteknek kiszámítható, jelentős támogatást nyújthat a kereskedelemben elérhető pénzkereseti lehetőség, amellyel a munkaadók és a jelenlegi alkalmazottak is jól járnának, mert enyhülne a munkaerőhiány okozta feszültség. 

A vásárlók számára pedig gördülékenyebbé válhat a bolti kiszolgálás – mondta Vámos György.

Jelezte: amiatt is aktuális a kezdeményezés, mert március második felétől megnőhet az üzletek forgalma, részben a húsvéti ünnepek miatt, részben pedig azért, mert tavasszal hagyományosan megélénkül az iparcikkek iránti kereslet. Ezért fokozódik a munkaerő iránti igény is, főként hogy 

a kormány támogatásai és a béremelések miatt a családok többletjövedelmei továbbra is élénken tartják a fogyasztást.

A főtitkár kitért rá: a nem várt külföldi hatások miatt érzékelhető áremelkedések következtében mára nehezebb helyzetben vannak a boltok, ám egyértelműen látszik például az élelmiszerárstop fékező hatása.

– A fogyasztói árakról szóló statisztikákból látszik, hogy az érintett termékkörök drágulási üteme februárban kisebb volt, mint januárban. Nyilvánvalóan foglalkoztatja a vásárlókat, hogy mi várható az intézkedés lejárta után. A kormány az aktuális külső hatások tükrében odafigyel majd arra, hogy az árstop kivezetésének elképzelhetők olyan módjai, amelyek a lehetséges mértékig megkímélhetik a vásárlókat és a kereskedőket is – fogalmazott.

Érezhető az árstop fékező ereje, akárcsak a támogatások hatása a vásárlóerőre. Fotó: Havran Zoltán

– Támogatjuk a kezdeményezést, hogy a régóta üres álláshelyeket a menekültekkel töltsék fel a munkáltatók, ezzel az áruházak, a kisboltok meglévő dolgozóin is csökkenhet a nyomás – közölte az Egyenlő.hu elnöke. 

Bubenkó Csaba jelezte, hogy az érdekképviseletük kiemelten figyeli majd a folyamatot, és segítséget nyújtanak az elhelyezkedéshez. Mint mondta, 

ügyelni kell arra, hogy az ukrajnai munkavállalók ne legyenek kihasználva, és a cégek megfelelő, tisztességes körülményeket kínáljanak.

Emellett arra is figyelni kell, hogy 

a menekültek bolti foglalkoztatása ne legyen káros hatással a magyarok munkakörülményeire, az eddigi bérpolitikára. 

– Nincs nagyobb kiszolgáltatottság annál, hogy a menekültek teljesen rá vannak utalva a támogatásokra, ezért legyen tisztességes megélhetési lehetőségük is hazánkban – jegyezte meg. 

Hangsúlyozta: a munkába álláshoz szükséges folyamatokat úgy kell kialakítani, hogy az érintettek minél egyszerűbben és gyorsabban tudjanak önálló keresethez jutni, az új munkavállalók elhelyezkedése a túlterheltségre panaszkodó bolti alkalmazottaknak is könnyebbséget hoz. 

– A magyar gazdaságra is óriási nyomást gyakorol a háborús helyzet, ezért a feszültségkeltés helyett a békére, összefogásra kell koncentrálni. Most

nagyon fontos, hogy a kormány, a munkaadók és a dolgozói érdekképviselet együttműködjenek annak érdekében, hogy az alapellátás továbbra is biztonságos, a gazdasági növekedés pedig stabil maradjon 

– fűzte hozzá Bubenkó Csaba.

Borítókép: Új szintre emelkedhet a menekültek támogatása hazánkban (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.