időjárás 21°C Emőd 2022. augusztus 9.
logo

Támogatja a kormány a menekültek foglalkoztatását

Magyar Nemzet
2022.03.11. 11:11 2022.03.11. 14:55
Támogatja a kormány a menekültek foglalkoztatását

Pénzbeli támogatást nyújt a kormány a munkaadó cégeknek az Ukrajna területéről 2022. február 24-én vagy azt követően Magyarországra érkezett, ukrán állampolgársággal vagy ukrán–magyar kettős állampolgársággal rendelkező személyek részére, akik az ukrajnai fegyveres konfliktus elől menekülnek – derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből.

Eszerint a támogatás mértéke munkavállalónként havonta 

a támogatott lakhatási és utazási költségeinek 50 százaléka, ami nem haladhatja meg a munkavállalónként járó legfeljebb 60 000 forintnak és a munkavállalóval egy közös háztartásban élő kiskorú gyermekek után gyermekenként járó további 12 000 forintnak az összegét. 

A munkaadó a támogatás igénybevételével vállalja, hogy a munkavállaló magyarországi munkavégzésének ideje alatt gondoskodik az érintett, illetve szükség esetén kiskorú gyermekének megfelelő körülmények között történő szálláshelyéről, valamint a munkába járásának szervezett körülményeiről. 

Az adómentes támogatás abban az esetben járhat, ha legalább heti 20 órában foglalkoztatják a munkavállalót határozott vagy határozatlan időre. 

Az állami segítség a munkaadó kérelmére nyújtható, amennyiben a foglalkoztató gazdasági társaság Magyarország területén székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkezik és például nem áll végelszámolás, felszámolás alatt, illetve a cég ellen jogerős végzéssel elrendelt csődeljárás vagy egyéb, a megszüntetésére irányuló, jogszabályban meghatározott eljárás nincs folyamatban. 

A munkavállalóval történő munkaszerződés létrejötte után a támogatási kérelmet a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közzétett, erre rendszeresített formanyomtatványon elektronikusan lehet benyújtani a munkavállaló foglalkoztatási helye szerint illetékes kormányhivatalhoz.

A részletes szabályozás szerint 

a támogatás a jogviszony fennállása alatt legfeljebb tizenkét hónapra biztosítható, de ezt követően egy alkalommal, a munkáltató kérelmére meghosszabbítható, legfeljebb egy évvel. 

Az állami támogatást a munkaadónak havonta utólag folyósítják, ezt az összeget a cég a munkavállaló lakhatási és utazási költségeinek biztosítására köteles fordítani, de a munkavállaló fizetés nélküli szabadsága idejére nem adható.

Amennyiben a kiskorú gyermek mindkét szülője azonos munkaadó munkavállalója, akkor a  munkaadó a kiskorú gyermek után járó támogatásra csak egy munkavállaló szülő esetén jogosult. 

A rendelkezés március 25-én lép hatályba.

Borítókép: Ukrán menekültek érkeznek Záhonyba (Fotó: Havran Zoltán) 

Háború Ukrajnában

Háború Ukrajnában: ma éjjel történt

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.