Varga Mihály: A kormány a háború hatásainak tompításán dolgozik

Két éve senki nem gondolta volna, hogy nemcsak a járvánnyal, hanem a háborúval is szembe kell néznie a világnak éppen Európában – mondta a pénzügyminiszter.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 03. 14:42
VARGA Mihály
Budapest, 2021. december 17. Varga Mihály pénzügyminiszter a központi költségvetés 2022. évi finanszírozásáról tartott sajtótájékoztatón a Pénzügyminisztériumban 2021. december 17-én. A jövõ évi finanszírozásnál a Pénzügyminisztérium azzal számolt, hogy a GDP több mint 5 százalékkal emelkedik, ez lehetõvé teszi az államháztartási hiánycél 4,9 százalékra csökkentését - jelentette be Varga Mihály. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány azért dolgozik, hogy a szomszédban zajló háború hatásaitól minél inkább meg tudják védeni a gazdaság szereplőit és a magyar embereket – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) 22. alkalommal megrendezett Vállalkozók napján csütörtökön Budapesten. Jelezte: az eseményeket folyamatosan nyomon követik annak érdekében, hogy el tudják indítani azokat a higgadt, megfontolt lépéseket, amelyek ebben a helyzetben is a magyar emberek és a magyar gazdaság érdekeit szolgálják. Mint mondta, óvatos optimizmussal tekintenek a jövőbe, viszont a kilátásokat nagyban befolyásolja a háború.

– Biztos vagyok abban, hogy ahogy eddig is, a magyar kormány számíthat a magyar vállalkozásokra, együtt meg tudjuk sokszorozni az erőnket – fogalmazott a tárcavezető. A kitüntetési ünnepségen Varga Mihály kitért arra: a járványt követően újult erővel akarta mindenki a munkába vetni magát, erre készültünk, vállalkozások, kormány és a magyar emberek egyaránt. Ezért rengeteget dolgoztak a magyar vállalkozások és mindenki az elmúlt két évben. Albert Camus-t idézve úgy fogalmazott: „Sok pestis és sok háború volt a világon. De pestis és háború mindig készületlenül éri az embert.” 

– Két éve senki nem gondolta volna, hogy nemcsak a járvánnyal, hanem a háborúval is szembe kell néznie a világnak éppen Európában – mondta.

A pénzügyminiszter az MTI tudósítása szerint közölte: azért dolgoznak, hogy megmaradjon az emberek cselekvési és választási szabadsága. Emlékeztetett: az első naptól kezdve a kormány tagjaival valamennyien azt hangsúlyozták, hogy a háború a legrosszabb opció. Magyarország érdeke az, hogy ebben a térségben is béke legyen – jelentette ki. 

Leszögezte: ellenzik a háború folytatását, és nem kívánnak benne semmilyen módon részt venni. Higgadtnak kell maradni, az ország érdeke az, hogy a politikában és a gazdaságpolitikában is higgadt és megfontolt lépéseket tegyenek – mondta Varga Mihály, hozzátéve: biztos benne, hogy ahogy a járvány idején, úgy most is számíthatnak a vállalkozói szféra együttműködésére, felelősségérzetére és a hozzáértő munkájára.

Külön köszöntötte a díjazottakat, akiknek a teljesítménye nemcsak a vállalkozások érdekét szolgálta, hanem a magyar gazdaság gyors újraindulásához is hozzájárult. A magyar cégek az elmúlt két évben a megszokottól eltérő, válsággal terhelt helyzetre rugalmasan, jól reagálva új utakat kerestek, folytatták a beruházásaikat vagy éppen újat kezdtek – mutatott rá. 

A cégek a kormánynak a partnerei voltak abban is, hogy nemcsak a túlélésre, hanem a versenyképesség növelésére is fordítottak energiát. Így tudott a magyar gazdaság 7,1 százalékkal bővülni tavaly, ami az unióban a legmagasabb az eddigi adatok szerint, és a növekedés idén is folytatódik. Az öt százalék körüli növekedésre jó esély van a pénzügyminiszter szerint.

Varga Mihály kifejtette: a 2010-es évek felkészülése, gazdasági átalakulása alapozta meg azt, hogy a válságból ki tudott jönni Magyarország, és magasabb szinten van a gazdaság teljesítménye, mint 2019 végén. Nem minden uniós ország van ebben a helyzetben, sokan nem érték még el a 2019-es teljesítményt. Elhibázottnak nevezte a 2008–2009-es válság kezelését, ami alapvetően megszorításokra, kiadáscsökkentésekre és adóemelésre épült. 

Ezzel ellentétben új irányokat szabtak 2010 után, adócsökkentést és a munkahelyek számának növelését, így 2010-ben az volt az indító mondat, hogy egymillió új munkahely a magyar gazdaságban – idézte fel. Akkor 3,7 millió magyar ember dolgozott, most egymillióval többen dolgoznak, szereznek jövedelmet, fizetik az egészségügyi vagy a nyugdíjrendszer fenntartását. A magyar gazdaság képes volt arra, hogy a válság idejében már a saját erőforrásait mozgósítva oldja meg a problémákat – mondta Varga Mihály.

Eppel János, a VOSZ elnöke elmondta: a kiválók között a legkiválóbbakat tüntetik ki az elismerésekkel a vállalkozók napján. A Kárpát-medencei Magyar Vállalkozók Nemzeti Fórumának képviselőit külön köszöntötte, mint mondta, méltó helyen kell kezelni a velük való gazdasági együttműködést. Mivel a világjárvány és a szomszédban tartó háború árnyékában rendezik az ünnepséget, együttérzését fejezte ki az érintetteknek, a szervezet nevében szolidaritását és elkötelezettségét fejezte ki a béke és az emberélet iránt. Kiemelte: a járvány jelentős kihívást hozott a vállalkozásoknak, amit komoly összefogással, intenzív szakmai párbeszéddel sikerült kezelni, a munkahelyeket megőrizni. A vállalkozások megmentése, majd újraindítása gazdaságtörténetileg is jelentős feladat volt. 

Azt mondta, hogy a Széchenyi-kártya-program számos konstrukciója sok tízezer cégnek segített az újraindulásban. A kamarai irodák több mint ötszázezer hiteligénylést dolgoztak fel, a folyósított hitelek meghaladják a négyezermilliárd forintot. A 2021–2026 közötti időszakra új stratégiát alakítanak ki, az érdekegyeztetésben és a szolgáltatások digitalizálásában erősítenek, hatékonyabb vállalkozásfejlesztési rendszer létrehozását kezdték meg a megyei szervezetek megerősítésével. Az elnök szerint Demján Sándor, a VOSZ örökös elnöke elismerné a szervezet elmúlt időszakban kifejtett munkáját, megújulását.

Az eseményen Varga Mihály és Eppel János, valamint Lits József, a VOSZ ellenőrzőbizottságának elnöke átadták az Év vállalkozója díjakat, miniszteri kitüntetéseket, valamint a VOSZ Kiemelkedő társadalmi szerepvállalásért díjakat.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter. Fotó: MTI/Mónus Márton

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.