Igazságos rendszer szükséges a földgáztárolásban

A földgázszállítás nyugat–keleti irányú fejlesztését szorgalmazta az energiahivatal elnökhelyettese.

Magyar Nemzet
2022. 04. 14. 13:50
null
Vecsés, 2017. január 10. Egy nyomásmérõ óra az FGSZ Földgázszállító Zrt. vecsési üzemében 2017. január 10-én. Magyarország energiaellátása biztonságos, a tárolókban megfelelõ mennyiségû gáz van, emellett a hazai termelés és az import biztosítja az ellátást, mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelõs államtitkára sajtótájékoztatóján. A rendkívüli hideg idõjárás miatt a napi földgázfogyasztás duplája az éves átlagosnak, körülbelül 87 millió köbmétert fogyaszt az ország. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai földgáztárolók kötelező feltöltésének költségeit úgy kell megosztani, hogy egyensúlyba kerüljenek a belföldön, illetve a más országban tároltató tagállamokra eső terhek

– mondta Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynökségének (ACER) fórumán.

Az európai szabályozó hatóságok vezetői a megfizethető és biztonságos energiaellátás legsürgetőbb kérdéseit vitatták meg az Európai Energiaszabályozók Tanácsának (CEER) és az ACER legutóbbi ülésein. A Párizsban megrendezett fórumon szó volt a magas energiaárak kezeléséről, az Európai Unió ellátásbiztonságáról, az orosz gázfüggőség kezeléséről, és a résztvevők áttekintették az ukrán vészhelyzeti villamosenergetikai kisegítés kérdéseit is.

 

További fejlesztések szükségesek a földgázhálózaton

A tárgyalásokon Ságvári Pál hangsúlyozta, hogy az LNG-, vagyis cseppfolyósgáz-kapacitások hozzáférhetőbbé tétele nélkül nem lehet érdemben és egyenszilárdsággal csökkenteni az unió orosz földgázforrásoktól való függőségét. Mint mondta,

az Európai Unió LNG-fogadókapacitásainak nyolcvan százaléka Nyugat-Európában található, ezért a tengerparttal nem rendelkező tagállamokra tekintettel tovább kell erősíteni az EU nyugat–kelet irányú földgázszállítási infrastruktúráját.

 

Kötelező gáztárolás csak a tagállamok közti egyensúllyal

A földgáz kötelező tárolására vonatkozó bizottsági javaslatról a MEKH elnökhelyettese elmondta, Magyarország nagy tárolói kapacitásokkal rendelkezik, éves fogyasztása több mint felét is képes tárolni, így az adottságaink lehetővé teszik, hogy más tagállamokkal is együttműködjünk. A kötelező gáztárolási kvóta és költségviselés terén azonban olyan szabályozást támogat a magyar fél, ami egyensúlyt teremt azok között a tagállamok között, amelyeknek nagy tárolási kapacitása van, illetve azok között, amelyeknek külföldi tároltatásra van szükségük.

 

Figyelni kell az ukrajnai áramellátásra

Az ukrán–moldáv és a kontinentális európai villamosenergia-rendszer vészhelyzeti, Ukrajna ellátásbiztonságát szolgáló szinkronizációjáról szólva a MEKH elnökhelyettese elmondta, hogy a projekt sikeres volt (erről részletesen a Magyar Nemzetnek adott interjúban beszélt). Az átviteli rendszerirányítók között működik az üzembiztonságot támogató villamosenergia teljesítmény-áramlás, de Ságvári Pál szerint ki kell dolgozni arra az esetre is egy költségmegosztási tervet, ha Ukrajna bármilyen okból nem tudná saját rendszerét kiegyensúlyozni.

A szabályozó hatóságok képviselői megvitatták az magyar–osztrák földgáz-összeköttetés kapacitásbővítéséről (HUAT-ügy) hozott európai bírósági ítéletet és annak következményeit. Az ítélettel kapcsolatban Ságvári Pál az ACER és a CEER képviselőit arra kérte, hogy végezzék el annak tágabb jogértelmezését, és alkossanak véleményt az ítélet tárgyát képező uniós rendelkezések jövőjéről.

Borítókép: még több vezeték építésére lehet szükség Kelet- és Nyugat-Európa között (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.