Katonai célból fejlesztik az EU vasúti hálózatát

Magyarországi városok pályáit és pályaudvarait bővítik az uniós forrásokból.

2022. 04. 25. 15:10
null
2022.02.10. Budapest E-kamion Kigördült Magyarország első elektromos meghajtású konténerszállító kamionja a METRANS csepeli vasúti termináljáról. Fotó: Kurucz Árpád (KA) MAgyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasúti infrastruktúra katonai és polgári célú fejlesztésére az EU huszonkét projektet választott ki, amivel részben az Oroszországgal és Ukrajnával határos országok szállítási útvonalainak javítását szeretnék elérni. Első körben 339 millió eurót fizetnek ki a katonai mobilitási alapból. 

Magyarország hárommillió eurót kap nyugat-magyarországi, a TEN-T-hálózathoz tartozó pályaudvarok polgári és katonai célú átalakítására

 – tette közzé a Railtech.com.

A mobilitási alap célja a vasutak, tengeri kikötők, repülőterek és utak kapacitásának növelése. A pénz az európai hálózatfinanszírozási eszköz (CEF) része, amelynek célja az európai energia-, közlekedési és digitális gerinchálózatok hiányzó láncszemeinek pótlása. Az első 22 kiválasztott projektből egytucatnyi a vasúti infrastruktúra fejlesztését tartalmazza Németországban, Finnországban, Észtországban, Lettországban, Litvániában, Belgiumban, Olaszországban, Franciaországban, Portugáliában, Szlovéniában és Magyarországon.

A CEF katonai mobilitási felhívása januárban zárult le, az EU tagállamai pedig április 7-én hagyták jóvá az első 22 projektet. 

A bizottság a következő hetekben hivatalos finanszírozási határozatokat fogad el, miközben a projektek megvalósítóival kötött támogatási megállapodások előkészítése már folyamatban van.

A következő katonai mobilitási felhívást májusban írják ki, ezt az eredeti tervekhez képest előre hozták.


Borítókép: Rendező pályaudvar Budapest mellett (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.