Megsínylik az emberek az egekbe szökő árakat Ausztriában

Tízből nyolc ember megterhelőnek érzi az inflációt Ausztriában – derül ki egy ottani felmérésből. Miközben Európa-szerte folyamatosan nő az infláció, Magyarországon a kormány által bevezetett árstopok és a rezsicsökkentés hozzájárul a drágulás fékezéséhez. Az árstopok sorsáról hamarosan dönt a kormány, már a héten kiderülhet, hogy mi lesz az élelmiszer-árstoppal, amely május elsejéig érvényes – idézi az M1 Híradóját a Híradó.hu.

Forrás: Hirado.hu, M12022. 04. 26. 7:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte minden drágább lett a boltokban, a vaj, a tej és az is, amit a gyerekeknek kell vennünk. Eddig hetente általában 150 eurót költöttünk élelemiszerre. Most már 200 eurónál tartunk

– panaszkodott egy osztrák férfi Kismartonban.

Ausztriában az elmúlt hónapokban nagyjából tíz-húsz százalékkal nőttek az árak a boltokban. Egy kiló csirkemellért vagy sertéscombért átszámítva nagyjából 4500 forintot kell fizetni.

Míg itthon húsvétkor tele voltak vásárlókkal a boltok, addig Ausztriában, a várakozásokkal ellentétben elmaradt a húsvéti vásárlási roham – olvasható a Híradó.hu-n.

Nemcsak az élelmiszerek, a tankolás is jóval olcsóbb Magyarországon, mint a szomszédos országban. Ausztriában egy liter üzemanyag átszámítva 700 forintba kerül. Vagyis literenként több mint 200 forintot spórolhatnak azok az autósok, akik Magyarországon tankolnak.

A spórolást látják megoldásnak az osztrákok

Az elszálló inflációt és a drágulást egyre nehezebben viselik az osztrákok. Egy felmérés szerint 10-ből 8-an megterhelőnek tartják az áremelkedést, különösen a bevásárlásnál és a tankolásnál. Ez derült ki egy nemzetközi közvélemény-kutató intézet felméréséből.

Azt is vizsgálta ez a kérdőív, vajon mi az emberek megoldási stratégiája ilyen körülmények között. Nos, hatvan százalékuk azt mondta, hogy a közeljövőben az alapvető létszükségletet fogja bevásárolni, semmi felesleges dologra nem fog pénzt költeni. A másik részük pedig, negyven százalékuk a fűtési költséggel próbál spórolni

– mondta Köves Andrea tudósító Kismartonból.

A felmérés szerint az osztrákok csaknem kétharmada sokallja a fűtési díjakat. Magyarországon azonban a rezsicsökkentésnek köszönhetően nem kell aggódniuk a magyaroknak amiatt, hogy drasztikusan megemelkedne az áram vagy a gáz ára.

És amíg itthon húsvétkor is telt házakkal működtek a szállodák, Ausztriában egyre kevesebb a vendég.

Kevesebb a vendég, spórolnak az emberek. Kritikus időszak előtt állunk, a húsárak például már majdnem 40 százalékkal nőttek

– mondta az M1-nek az egyik osztrák étterem tulajdonosa.

A hazai inflációs adat Európa-szerte a legjobbak között szerepel

Itthon ugyanis több szomszédos országhoz képest is alacsonyabb volt márciusban a pénzromlás mértéke. Vagyis az árstopok és a rezsicsökkentés hatására hazánkban kevésbé emelkednek az árak a boltokban, és a fizetések is jobban őrzik vásárlóértéküket. A május elsejével megszűnő élelmiszerárstopról várhatóan már a héten dönt a kormány – írja a Híradó.hu.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Pillanatkép az M1 Híradójából. (Forrás: M1/Híradó.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.