Már csak néhány nap, és a magyar háztartások asztalai roskadásig megtelnek a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó finomságokkal. A sonka, a tojás, a kalács és a különböző édességek a szokásos velejárói ennek az időszaknak. Az elmúlt évekhez hasonlóan a boltok idén is széles kínálattal várják a vásárlókat, a válogatás során azonban érdemes néhány dologra odafigyelni, nem mindegy ugyanis, hogy mi kerül ilyenkor a kosarakba.
Érlelés, gyorspácolás
A sonka hagyományosan nyers sertéscombból vagy lapockából készül. Az eljárás lényege, hogy sózással, több hétig tartó pácolással, füstöléssel, majd hónapokig tartó érleléssel készül el a húskülönlegesség. A parasztsonka bőrrel és szalonnával fedett, formázott sertéscombból, míg a parasztlapocka sertéslapockából készül. Bár néhány évtizeddel korábban ez volt az uralkodó készítési mód, a gyártók ma már ennél jóval szélesebb termékpalettával jelennek meg a piacon.
A boltok polcain a hagyományosan érlelt sonka mellett ott sorakoznak a különböző, gyorsított eljárással készült áruk is. Ilyenek a gyorspácolt sonkafélék, amelyeknél a páclevet befecskendezik a húsba. Ezek a termékek általában kötözve vagy hálózva, egészben vagy darabolva, vákuumcsomagolásban kerülnek kereskedelmi forgalomba, míg a hagyományos sonkát egészben, általában csomagolás nélkül kínálják.
Füst vagy füstaroma?
Jónás Gábor, a MATE Állatitermék- és Élelmiszer-tartósítási Technológiai Tanszékének munkatársa szerint a választás során elbizonytalaníthatja a vásárlókat, hogy nem látunk bele a termékbe. Ezért a szakember azt tanácsolja, hogy
ha biztosra akarunk menni, akkor érdemes darabolt terméket választani, amelyen jól látható a sonka belseje is. A jó minőségű sonka metszéslapja egyöntetűen bordó színű, és nem láthatók rajta bevérzések.
Érdemes a sonkát borító bőrt is megvizsgálni. Olyan terméket válasszunk, amelyen a bőr tiszta és teljesen szőrtelenített. A sonka – az ujjunkkal megnyomva – nem lehet se túl puha, se túl kemény. A gyorspácolt, vákuumcsomagolt sonkák esetében érdemes szemügyre venni azt is, hogy a csomagolóanyag és a sonka között van-e páclékiválás. Ha ilyennel találkozunk, az túlzott páclébevitelre vagy gyengébb minőségre utalhat – figyelmeztet a szakember, hozzátéve, hogy a termék címkéjének ellenőrzését sem érdemes megspórolni.