Idén is elindul és szja-mentes jövedelmet biztosít a Nyári diákmunka program

A 2013 óta futó Nyári diákmunka program elsősorban bértámogatással ösztönöz a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatására. A fiatalok június közepétől regisztrálhatnak, a támogatásokat önkormányzatok és a mezőgazdaságban, turizmusban, vendéglátásban működő vállalkozások hívhatják le. Fontos változás, hogy a 25 év alattiak munkavégzése az idéntől szja-mentes, így több pénz marad a diákoknál. Segítségükkel a cégek jobban állják az idegenforgalmi főszezonban megugró terhelést, a hivatalok átmenetileg pótolhatják a szabadságolások miatt kieső munkaerőt.

Forrás: Innovációs és Technológiai Minisztérium2022. 06. 09. 8:41
Szabó Attila; Székely Anett; Szalai Judit
Nyíregyháza, 2013. július 22. Szabó Attila (b), Székely Anett (b2) és Szalai Judit (b3) egyetemi hallgatók, valamint Székely Katalin fogtechnikus-tanuló (j), a cég diákmunkásai gumigyûrûk öntési felületeit tisztítják a Hübner-H Kft. gyárában Nyíregyházán 2013. július 22-én. A Világgazdaság gazdasági napilap szerint a válság elõtt szintre emelkedett a diákmunka piaca, a felsõoktatással járó nagyobb költségek miatt egyre élénkebben keresik a tanulók a munkavállalási lehetõséget. A német Hübner cégcsoport rendszerellátóként közlekedéstechnikai és gyógyászati ágazatok számára gyárt gumi és mûanyag alapanyagú termékeket. MTI Fotó: Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A programba 16–25 év közötti, nappali tagozaton tanuló diákok jelentkezhetnek, akik jelenleg nem állnak munkaviszonyban, nem rendelkeznek vállalkozási jogviszonnyal. Az önkormányzatok esetében legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás támogatható. A helyhatóságok részére legfeljebb 2 hónap időtartamra teljes egészében megtérítik a munkabért. 

A mezőgazdaságban, a turizmusban és a vendéglátásban tevékenykedő munkaadóknál legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható, a program a munkabér összegének háromnegyedét vállalja át – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium sajtóközleményében.

A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében fejenként bruttó 195 ezer forint vehető figyelembe. Szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében ez a limit 150 ezer forint. A napi 6 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken. A diákok havi nettó munkabére tehát az szja-mentességet figyelembe véve akár 122-159 ezer forint is lehet. 

 A kétmilliárd forintos keretösszeggel induló program a területileg illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatalok foglalkoztatási osztályainál megtehető regisztráció kezdetétől, 2022. június 15-étől augusztus végéig tart. A tényleges foglalkoztatás legkorábban 2022. július 1-ével indulhat – emelték ki a közleményben.

További részletek a www.munka.hu oldalon lesznek elérhetők.

 Kutnyánszky Zsolt, a Technológiai és Ipari Minisztérium iparért, technológiáért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta: 

A program első kilenc évében több mint 242 ezer fiatalt támogattunk összesen közel 24 milliárd forinttal. Tavaly 177 különböző munkakörben dolgoztak a diákok a hivatalsegédtől a szállodai recepcióson át a zöldségtermesztőig. 2022-ban minden eddiginél inkább megéri munkába állniuk a fiataloknak. A minimálbér emelésével a nyáron bezsebelhető jövedelmük is nő, a 25 év alattiak szja-mentességének köszönhetően még több pénzt vihetnek haza. A pályakezdők foglalkoztatási helyzete ugrásszerűen javult 2010 óta. A fiatalok tizenkét éve még mintegy 30 százalékos munkanélküliségi rátája a harmadára, jóval az uniós átlag alá csökkent.

 

Borítókép: Szabó Attila (b), Székely Anett (b2) és Szalai Judit (b3) egyetemi hallgatók, valamint Székely Katalin fogtechnikus-tanuló (j), a cég diákmunkásai gumigyűrűk öntési felületeit tisztítják a Hübner-H Kft. gyárában Nyíregyházán 2013. július 22-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.