Földbe állhat az európai irodapiac az emelkedő költségek miatt

A pénzügyi és a kivitelezési költségek is egyre nőnek, a kereslet viszont a recessziós veszélyek miatt esik: az európai irodapiac rendkívüli kihívásokkal szembesül – olvasható a VG.hu cikkében.

Forrás: Vg.hu2022. 08. 17. 7:36
null

A pénzügyi és a kivitelezési költségek is egyre nőnek, a kereslet viszont a recessziós veszélyek miatt esik: az európai irodapiac rendkívüli kihívásokkal szembesül – olvasható a VG.hu cikkében.

A pénzügyi válság óta a legnehezebb piaci körülményekkel szembesül az európai irodapiac. Drágul a finanszírozás: emelkednek a kamatszintek, drágul a hitelek refinanszírozása, nőnek az építési költségek. 

A Bank of America elemzése szerint az óceán mindkét partján megemelkedő kamatköltségek egyre nehezebb helyzetbe hozzák az irodatulajdonoskat, mivel drágul hiteleik refinanszírozása. A pandémia kezdete óta egyre bizonyosabb, hogy a korlátozások egyik legnagyobb vesztese az irodapiac lehet. A home office elterjedt, a cégek rájöttek, hogy szükségtelen nagy, drága belvárosi irodákat fenntartani, számos tevékenység végezhető otthonról is, ráadásul ezzel jelentős összegű költséget takarítanak meg. 

 

A DLA Piper idén tavaszi felmérésében megkérdezettek csupán fele vélte úgy, hogy a járvány után folyamatosan emelkedik majd a munkájukat irodában végzők aránya. 

 

A Royal Institution of Chartered Surveyors által 1700 ingatlanos cég körében végzett felmérés szerint az óceán mindkét partján radikálisan romlott a vállalkozások hangulata.  

Fotó: Vg.hu

A hitelspreadek (az a prémium, amelyet egy adott szektor cégei kénytelenek fizetni az állampapírhozamokhoz képest) egyre emelkednek. 

A BofA felmérése szerint az elmúlt 12 hónapban a spreadek a brit ingatlancégeknél kétszeresükre, a kontinentális vállalkozásoknál a háromszorosukra emelkedtek. Ez arra utal, hogy a kötvénybefektetők egyre idegesebben tekintenek az ágazat hitelképességére.

Az idegesség csak fokozódott, miután a Bank of England (BoE) 25 éve nem látott mértékben, 50 bázisponttal emelte irányadó kamatát augusztusban. A pandémia utáni fellendülésben az ingatlanszektor jól kezdte az évet, aztán beütött a realitás, az emelkedő kamatszint és a recesszió veszélye, s azóta egyre gyengébben teljesít a szektor. 

Mark Ridley, a Savills ingatlanügynökség vezetője szerint az első negyedévben 

 

a Cityben megkötött ügyletek értéke még 105 százalékkal haladta meg a tízéves átlagot.  A második negyedévre ez a ráta 27 százalékkal alacsonyabb volt, mint a trend. 

 

A problémák csak súlyosbodnak majd, amikor az év elején az olcsó pénz bűvöletében könnyű kézzel felvett adósságot vissza kell fizetni, illetve újra kell finanszírozni. Ezeknek a kötvényeknek a nagybefektetői közé tartoznak például zárt végű befektetési alapok és nyugdíjalapok, amelyek gondolkodás nélkül adják majd el ezeket a papírokat. Ezzel egy fontos befektetői kör esik ki a finanszírozásból. 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.