Az uniós előírásnál közel ötven százalékkal több földgáz van a hazai tárolókban

A hazai földgáztárolók november 1-jére elérték a 85 százalékos töltöttséget – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal közleményében. A betárolt földgáz mennyisége 1,73 milliárd köbméterrel, közel ötven százalékkal haladta meg az Európai Unió gáztárolási rendeletében erre az időpontra előírt töltöttségi szintet.

Forrás: Sajtóközlemény2022. 11. 04. 11:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) november 1-jei adatai szerint a hazai földgáztárolók töltöttsége 5,38 milliárd köbméter volt, ami az összkapacitás 85 százaléka. 

Ez a mennyiség 500 millió köbméterrel több a 2021. november 1-jei mennyiséghez képest.

Az Európai Unió gáztárolási rendeletében meghatározott ütemezés alapján Magyarországnak november 1-jéig az ötéves átlagfogyasztása 35 százalékát kellett kötelezően betárolnia, ami 3,65 milliárd köbméter.

Hazánk a gyorsabb betárolásnak köszönhetően november 1-jére 1,73 milliárd köbméterrel, azaz csaknem ötven százalékkal teljesítette túl a rendeletben előírt mennyiséget.

Az éves fogyasztásarányos töltöttség november 1-jén 53,8 százalék volt, ami 25,7 százalékkal több az európai földgáztárolók töltöttségi átlagánál. A betárolt 5,38 milliárd köbméternyi földgáz az éves lakossági fogyasztást meghaladja (135,75 százalék).

Magyarország földgázellátása továbbra is zavartalan. 

A piaci szereplők igényei és az időjárás függvényében a hazai földgáztárolók és a hozzájuk tartozó műszaki infrastruktúra a következő időszakban is betárolási üzemmódban működhet.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.