A kanadai statisztikai hivatal adatai szerint 2022 szeptemberében 10,3 százalékkal ugrottak meg az élelmiszerárak Kanadában az egy évvel korábbihoz képest, ami magasabb, mint az előző havi 9,8 százalékos emelkedés. Ez volt a legmagasabb érték 1981 augusztusa óta, és főleg az élelmiszerüzletek árain látszott meg, ahol átlagosan 11,4 százalék drágulás volt megfigyelhető.
Az árak emelkedése miatt a kanadaiak közel 60 százaléka az elmúlt hónapban olcsóbb márkákra váltott, hogy megbirkózzon a helyzettel, derült ki abból a közvélemény-kutatásból, amt a CTV News megbízásából a Nanos Research készített.
A felmérés rámutatott, hogy az élelmiszerek drágulása miatt a kanadaiak 25 százaléka úgy döntött, hogy élelmiszert halmoz fel, míg 17 százaléka étkezéseket hagy ki, mert túl drágának találja az ételt.
A kutatás szerint a fiatal kanadaiakat érintette ez a leginkább: a 18 és 34 év közöttiek több mint 70 százaléka mondta, hogy olcsóbb élelmiszereket vesz. A Nanos október 30. és november 4. között ezer kanadait kérdezett meg élelmiszerek-vásárlási szokásaikról.
Amint arról a True North kanadai hírportál beszámolt, egy ottawai közegészségügyi tanulmány megállapította, hogy az ország fővárosában az alacsony jövedelmű háztartások a lakbér és az élelmiszer-vásárlás kifizetése után mínuszba kerültek. A vásárlói kosárra vonatkozó felmérés eredményei következetesen azt mutatják, hogy az alacsonyabb jövedelemből élő családoknak nem marad annyi pénzük a hónap végén, hogy megengedhessék maguknak az egészséges élelmiszereket – írták az elemzők. Hozzátették, hogy a családok gyakran választanak a fix kiadások (például a lakbér és a közüzemi díjak), az egyéb szükségletek (például ruházat, gyógyszerek, közlekedés és fogászati ellátás) és az élelmiszer-vásárlás között.
Az elmúlt időszakban látványosan megnőtt azoknak a száma is, akik élelmiszerbank segítségét vették igénybe, hogy ételhez jussanak. A jelentés szerint az élelmiszerbankok mintegy ötszázezer ügyfele – körülbelül egyharmada – gyermek, akik az ország teljes lakosságának mintegy 20 százalékát teszik ki.
A Food Banks Canada éves jelentése szerint márciusban közel 1,5 millióan keresték fel az élelmiszerbankokat, 15 százalékkal többen, mint az előző év azonos hónapjában, és 35 százalékkal többen, mint 2019 márciusában, a világjárvány előtt, ami az élelmiszer- és lakhatási költségek ugrásszerű növekedésének, valamint a magas inflációnak és az alacsony szociális segélyeknek tudható be.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)