Étkezéseket hagynak ki és élelmiszert halmoznak fel a kanadaiak

Az inflációval szembesülve a kanadaiak elkezdtek változtatni élelmiszer-vásárlási szokásaikon. A legtöbben olcsóbb márkákra váltottak, de sokan kezdtek el tartós élelmiszert felhalmozni.

V4NA
2022. 11. 12. 17:00
People stock up food in Canada
TORONTO, CANADA - NOVEMBER 10: People stock up on groceries from a supermarket after the increase in inflation in Toronto, Canada on November 10, 2022. Seyit Aydogan / Anadolu Agency (Photo by Seyit Aydogan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kanadai statisztikai hivatal adatai szerint 2022 szeptemberében 10,3 százalékkal ugrottak meg az élelmiszerárak Kanadában az egy évvel korábbihoz képest, ami magasabb, mint az előző havi 9,8 százalékos emelkedés. Ez volt a legmagasabb érték 1981 augusztusa óta, és főleg az élelmiszerüzletek árain látszott meg, ahol átlagosan 11,4 százalék drágulás volt megfigyelhető.

Az árak emelkedése miatt a kanadaiak közel 60 százaléka az elmúlt hónapban olcsóbb márkákra váltott, hogy megbirkózzon a helyzettel, derült ki abból a közvélemény-kutatásból, amt a CTV News megbízásából a Nanos Research készített.

A felmérés rámutatott, hogy az élelmiszerek drágulása miatt a kanadaiak 25 százaléka úgy döntött, hogy élelmiszert halmoz fel, míg 17 százaléka étkezéseket hagy ki, mert túl drágának találja az ételt.

A kutatás szerint a fiatal kanadaiakat érintette ez a leginkább: a 18 és 34 év közöttiek több mint 70 százaléka mondta, hogy olcsóbb élelmiszereket vesz. A Nanos október 30. és november 4. között ezer kanadait kérdezett meg élelmiszerek-vásárlási szokásaikról.

Steady Decline Of Oil Prices Take Toll On Oil Sands Dependent Economy In Fort McMurray, Canada
Az elszabadult infláció miatt egyre több kanadai veszi igénybe az élelmiszerbankok segítségét.                                                                                                                                                                              Fotó: AFP

Amint arról a True North kanadai hírportál beszámolt, egy ottawai közegészségügyi tanulmány megállapította, hogy az ország fővárosában az alacsony jövedelmű háztartások a lakbér és az élelmiszer-vásárlás kifizetése után mínuszba kerültek. A vásárlói kosárra vonatkozó felmérés eredményei következetesen azt mutatják, hogy az alacsonyabb jövedelemből élő családoknak nem marad annyi pénzük a hónap végén, hogy megengedhessék maguknak az egészséges élelmiszereket – írták az elemzők. Hozzátették, hogy a családok gyakran választanak a fix kiadások (például a lakbér és a közüzemi díjak), az egyéb szükségletek (például ruházat, gyógyszerek, közlekedés és fogászati ellátás) és az élelmiszer-vásárlás között.

Az elmúlt időszakban látványosan megnőtt azoknak a száma is, akik élelmiszerbank segítségét vették igénybe, hogy ételhez jussanak. A jelentés szerint az élelmiszerbankok mintegy ötszázezer ügyfele – körülbelül egyharmada – gyermek, akik az ország teljes lakosságának mintegy 20 százalékát teszik ki.

A Food Banks Canada éves jelentése szerint márciusban közel 1,5 millióan keresték fel az élelmiszerbankokat, 15 százalékkal többen, mint az előző év azonos hónapjában, és 35 százalékkal többen, mint 2019 márciusában, a világjárvány előtt, ami az élelmiszer- és lakhatási költségek ugrásszerű növekedésének, valamint a magas inflációnak és az alacsony szociális segélyeknek tudható be.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.