Drágulást hozott a módosítás

Egyelőre Romániában is véget ért a kedvezményes üzemanyag-vásárlás. A hatósági árkompenzáció eltörlése áremelkedéssel igen, árrobbanással azonban nem járt, de a kormány máris jelezte: szükség esetén kész visszavezetni a kompenzációs rendszert.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2023. 01. 06. 5:45
null
Budapest, 2018. január 25. Egy dolgozó helyére teszi a töltõpisztolyt tankolás után egy OMV töltõállomáson a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron 2017. január 25-én. MTI Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január első napján több mint 0,3 lejjel (0,062 euró) emelkedett a benzin és a gázolaj literenkénti ára a romániai töltőállomásoknál. Az állami segítség megszüntetésének ezzel a hatásával mindenki kalkulált, miután 2022 utolsó kormányülésén Nicolae Ciuca miniszterelnök bejelentette, hogy az új évtől kivezeti az üzemanyagok ötvenbanis árkompenzációját. A kormányfő szerint az intézkedés hasznosnak bizonyult, ám mivel az üzemanyagok ára időközben a bevezetés előtti szintre csökkent, további fenntartása indokolatlanná vált. A kompenzációt ugyanakkor csak felfüggesztik, a kormány kész ismét bevezetni, ha az üzemanyagárak újra a lakosság anyagi lehetőségeit meghaladó szintre emelkednek.

A július elsején hatályba lépett intézkedés eredetileg három hónapra vonatkozott, a kormányrendelet hatálya október elsején lejárt volna. A kormányfő azonban szeptember 29-én bejelentette: év végéig meghosszabbítják az üzemanyagok árának kompenzálását. A költségek felét az állami büdzséből fedezték, másik felét a kőolajipari társaságokra terhelték. 

Becslések szerint az intézkedés a kompenzáció első három hónapja során mintegy kilencszázmillió lejes (csaknem 185 millió euró) költségvetési ráfordítást igényelt. 

A bevezetés előtt a romániai töltőállomásoknál a 95-ös oktánszámú benzin literenkénti ára 8,56 és 8,70 lej között mozgott, míg a standard gázolaj 9,16 és 9,30 lejbe került.

A szabadpiaci viszonyok visszaállítása nyomán máris felfelé kezdett kúszni az üzemanyagok ára. A piacvezető osztrák OMV kútjainál az év első reggelére a benzin litere 36, míg a standard gázolaj 38 banival drágult. Az óesztendő utolsó napjaiban a benzint 5,93 lejes (1,21 euró) áron kínálták – az ötvenbanis ártámogatással együtt, amelynek felét az állam térítette meg –, a standard gázolaj literenkénti ára pedig 7,11–7,20 lej volt. A január elsejei áremelkedés nyomán a 95-ös oktánszámú benzint már 6,39 lejért, míg a standard gázolajat 7,58 lejért forgalmazzák literenként. Hasonló trend érvényesül a Petrom, a Mol és a Rompetrol kútjainál is, a benzin ára 6,29–6,35 lej, míg a gázolajé 7,49–7,52 lej között mozog.

Az áremelkedés mértékét az is befolyásolta, hogy január elsejétől a pénzügyminisztérium a parlament által előirányzott szintnél jelentősen nagyobb mértékben emelte az üzemanyagok jövedéki adóját. A törvényhozás olyan törvényt szavazott meg, amely a benzin esetében a jelenlegi 1893 lej/1000 literről 1656 lejre (338 euró) csökken a jövedéki adó, a gázolaj esetében pedig 1518 lejes (310 euró) értéket szabott meg a jelenlegi 1735 lej helyett. 

Mivel a jövedéki adó után is kell áfát fizetni, az üzemanyagok csak kevéssé drágultak volna az újévben, így az üzemanyagok literenkénti ára csak 22-24 banival nőtt volna.

A jogszabályt azonban nem lehet gyakorlatba ültetni, mivel ellentétes az érvényes uniós normákkal, írja az Economica.net gazdasági portál, az uniós államokban az üzemanyagok jövedéki adója nem lehet kisebb 359, illetve 330 eurónál. Ez csak akkor történhet meg, ha egy adott ország kormánya felmentést kér az Európai Bizottságtól – a Ciuca-kabinet azonban nem tett lépéseket ennek érdekében. Mindezt mostanáig senki sem vette észre, így az említett törvény érvénytelenné vált. A benzin jövedéki adója január elseje óta 1776 lej (362,5 euró) lesz, a dízelé pedig 1633 lej (333,5 euró), azaz az uniós szabályozás által előírt minimális értékek közelében helyezkedik el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.