Nagy Márton: Nem történt gazdaságpolitikai hiba

Nem történt gazdaságpolitikai hiba – jelentette ki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Jelen pillanatban mind a folyó fizetés mérleg, mind a költségvetés, nemhogy egyensúlyban van, hanem többletet mutat, ezért Nagy Márton szerint erre a helyzetre senki nem mondhatja, hogy egyensúlytalanság lenne.

2022. 12. 15. 10:42
NAGY Márton
Budapest, 2022. november 30. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) konferenciáján a Corinthia Budapest szállodában 2022. november 30-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem globális világválság, hanem európai gazdasági válság van, amelyben teljes iparágak tűnnek el, ugyanakkor továbbra sem látni, hogy erre miképp reagálna Európa – jelentette ki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány konferenciáján.

A miniszter a Világgazdaság tudósítása szerint arról beszélt: nem úgy kerültünk bele a válságba, hogy egyensúlytalanság jellemezte volna,

nem volt túlköltekezés, nem volt túlfogyasztás, és nem voltak nem hatékony beruházások.

Szerinte Magyarország cserearányromlást szenvedett el az energiaárak felrobbanása miatt.

Ez egy tragédia

– hangsúlyozta, mivel ez az összeg a gazdaságtól esik ki, egy része a vállalkozásoktól esik ki, a másik része a közszolgáltatásokból. Nagy Márton jelezte, eközben az üzemanyagimport nem emelkedett, tehát a folyó fizetési mérleget nem rontotta jelentősen. „Ez egy tévhit” – tette hozzá.

A kormány nem növelte az energiakitettséget: míg 2017-ben 12 milliárd köbméter gázt fogyasztottunk, tavaly 11 milliárdot, idén pedig tízmilliárdot. Emelkedést a villamosenergia-fogyasztásban lehet látni, de ebben az a pozitívum, hogy a termelési volumen is emelkedett, hiszen egyre több napenergiát kapcsoltunk be a rendszerbe.

Nagy Márton hangsúlyozta,

nem az energiakitettség növekedett, ez ugyanis csak egy árhatás, amit elszenvedünk, amit finanszíroznunk kell. Ezért nőtt meg a folyó fizetési mérleg hiánya.

Szerinte ha kivesszük a cserearányromlást a külkereskedelmi mérlegből, akkor az többletet mutat.

Jövőre a kormány 3,5 százalékra csökkenti a költségvetési deficitet, úgy, hogy közben ki kell fizetni az energiaárak növekedését, ami 2500 milliárd forint pluszkiadást jelent. A tárcavezető szerint ha nem növekednének így az árak, akkor többletes lenne a költségvetés.

Jelen pillanatban mind a folyó fizetési mérleg, mind a költségvetés, nemhogy egyensúlyban van, hanem többletet mutat. Erre a gazdaságra senki ne mondja, hogy egyensúlytalanságban van. Nem történt gazdaságpolitikai hiba

– hangsúlyozta Nagy Márton.

Arról is beszélt, hogy

az inflációt decemberben mintegy két százalékkal növeli meg az üzemanyag-ársapka kivezetése.

A miniszter jelezte,

az infláció 25-26 százalékon tetőzhet,

ami jövő nyáron erősen csökkenhet, és év végén már egy számjegyű lesz, ugyanakkor elismerte, hogy a bázishatások játszanak szerepet ebben.

Nagy Márton szerint egyre több európai ország kerülhet recesszióba. Németországban, Olaszországban és Svédországban ennek komoly az esélye, ugyanakkor Közép-Kelet-Európa ezt elkerülheti. Mint mondta,

jó esély van idehaza az 5 százalékos növekedésre, jövőre pedig összejöhet 1,5 százalékos bővülés is

a tárcavezető szerint.

Nagy Márton a forint árfolyamáról azt mondta, hiába gyengült a dollár, a magyar fizetőeszköz nem tudott jobban erősödni. Globális faktoroknak – mint a gáz ára, vagy a dollár gyengülése – mind a forint stabilitása irányába kell hatniuk.

– Ami késik, nem múlik

– jegyezte meg a tárcavezető.

Nagy Márton kitért arra is, hogy újra kellene gondolni az ipart, hogy minek van létjogosultsága, és újra kell gondolni az energiaellátottságot is. A jövőre többszörösére emelkedő energiaköltségek már itthon is meg fogják haladni a munkaerőköltséget a vállalati szektorban.

A hazai gazdaságot fel kell készíteni arra, hogy a beruházók első kérdése is az lesz, hogy van-e energia és mennyibe fog kerülni

– mutatott rá a miniszter.

Mivel a magyar ipar összekapcsolódik a német, illetve az európai iparral, jó lenne tudni, hogy ott mi a terv. Erre azonban Nagy Márton egyelőre nem lát semmilyen választ.

Borítókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.