Minden eddiginél szigorúbb feltételekkel kapott környezethasználati engedélyt a kínai akkumulátorgyár

Hétfőn zárta le a környezeti hatásvizsgálati és engedélyeztetési eljárást a vármegye kormányhivatala.

Magyar Nemzet
2023. 02. 13. 9:25
Start of production of the Chinese battery manufacturer CATL
ENERGY-CAR-LTH-BATTERIES-LOGO Fotó: Michael Reichel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal által lefolytatott összevont környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárás a legalaposabb hatósági engedélyezési eljárások egyike, amely garantálja, hogy a beruházásnak a lehető legszigorúbb környezetvédelmi feltételeknek kell megfelelnie. A kiadott engedélyében a környezeti elemek, így például a talaj, a levegő, a természet, a víz védelme, valamint a zajvédelem érdekében számos kötelezettséget írtak elő a beruházó számára. Emellett több esetben a jogszabályokban meghatározottnál is szigorúbb határértékek betartását és gyakoribb ellenőrzéseket állapított meg a hatóság – közölte a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal.

A CATL 2022. november 28-án nyújtotta be kérelmét, ennek alapján folytatta le a kormányhivatal az összevont környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárást. Az eljárás 2023. február 13-án zárult le, és 

a Debrecen déli ipari parkba tervezett akkumulátorgyár minden eddiginél szigorúbb feltételekkel kapott egységes környezethasználati engedélyt. 

A döntés még nem végleges.

A kormányhivatal a jogszabályi előírások szerinti időpontban és tartalommal közzéteszi a határozatot a honlapján is. A határozat kivonata már elérhető, teljes terjedelmében pedig a döntés véglegessé válásakor, február 18-án lesz lehetőség megjelentetni – ismertette a kormányhivatal.

A Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár megépítése heves vitákat váltott ki. Az utóbbi hetekben kapta fel a baloldal az ügyet, és a beruházás elleni tiltakozásoknál ellenzéki politikusok és a baloldali demonstrációkról ismert tüntetők szították a hangulatot.

Nemrég megszólalt a beruházó CATL, és cáfolta a felmerült vádakat. Leszögezték: világszerte működő akkumulátorgyáraik jelenleg is megfelelnek minden szabálynak.

Rémhírnek bizonyult az a többször hangoztatott aggodalom is, hogy a leendő gyár napi vízfogyasztása 40–60 ezer köbméter lehet. Ugyanakkor a hazai gazdaság már középtávon komolyan profitálhat a debreceni és más, hasonló volumenű beruházásokkal.

Borítókép: Matthias Zentgraf, a CATL európai elnöke a türingiai Erfurter Kreuz ipari parkban bemutatja a kínai gyártó termékeit (Fotó: Reuters/Michael Reichel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.