Debreceni akkumulátorgyár: megszólalt a beruházó

A gyárban a legmodernebb technológiákat alkalmazzák majd, s az első egységek három éven belül fognak elkészülni.

2023. 02. 11. 20:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi hetekben kapta fel a baloldal a Debrecenben létesítendő akkumulátorgyár kérdését, ahol ellenzéki politikusok és a baloldali demonstrációkról jól ismert tüntetők szították a hangulatot.

Ahogyan arról a Magyar Nemzet is beszámolt, semmi sem volt igaz abból a rémhírből, amely szerint a leendő kínai akkumulátorgyár napi vízfogyasztása 40-60 ezer köbméterre is felugorhat. Ugyanakkor a hazai gazdaság már középtávon jelentősen profitálhat a debreceni és a más, ehhez hasonló mértékű beruházásokkal.

Most megszólalt a beruházó CATL. A kínai vállalat leszögezte, a világszerte működő akkumulátorgyáraik jelenleg is megfelelnek minden szabálynak. 

 

Távolról sem vagyunk környezetrombolók, sőt éppen hogy hozzájárulunk az adott közösségek fenntartható fejlődéséhez 

 

– fogalmaztak az Indexnek. Leszögezték, mind a városnak, mind az országnak komoly adóbevételeket jelent majd az ittlétük, a gyár pedig nemcsak munkahelyeket teremt, hanem Debrecen gazdaságának fő hajtóerejévé is válhat.

 

A gyárban a legmodernebb technológiákat alkalmazzák majd, s az első egységek három éven belül fognak elkészülni.

 

A portál azon kérdésére, hogy milyen természeti erőforrásokra lesz szükség a termeléshez és milyen környezeti hatásokkal számolnak, azt válaszolták, hogy a lítiumion-akkumulátorok előállításához számos ásványi nyersanyagra – többek között lítiumra, nikkelre és mangánra – lesz szükség, de az akkumulátorok típusától is függ, hogy milyen ásványi anyagokat kell beszerezni az előállításukhoz. A CATL-üzem ISO 14001 környezetvédelmi irányítási rendszert fog ezen a telephelyen bevezetni.

 

Kiemelték: a legjobb minőségű akkumulátortermékeket tervezik ebben a gyárban biztosítani az ügyfeleiknek, ráadásul ez szerintük felgyorsítja az e-mobilitásra való átállást nemcsak Magyarországon, de Európában is.

A CATL külön felhívta a figyelmet, hogy olyan biztonságos technológiai és műszaki feltételek mellett végzik a gyártást és a kapcsolódó tevékenységeket, amelyek megakadályozzák a működés során, hogy a munkavállalók és a lakosság környezeti, egészségügyi kockázatoknak legyenek kitéve. Úgy fogalmaztak, a termelési tevékenységet zárt, megfelelően szigetelt épületekben végzik. 

 

Hozzátették, hogy a beruházás nem jelent környezeti és egészségügyi kockázatot, a levegőterhelés az egészségügyi határérték alatt marad a gyár telephelyén belül is. Nem várható talaj- és talajvízszennyezés sem, ennek elkerülésére külön monitoringrendszert állítanak fel, amit a hatósági előírásoknak megfelelően fognak működtetni.

 

 

Az üzem vízfogyasztása nem veszélyezteti a helyi ivóvízellátást 

 

– szögezték le.  

A projekt jelenlegi státusa a tájékoztatásuk szerint a magyar törvényeknek és előírásoknak megfelelően a tervek szerint halad – áll a CATL-nak az Indexhez eljuttatott levelében.

A teljes cikket Reagált a tiltakozásokra a kínai akkumulátorgyár, három éven belül kezdenek címen olvashatják az Index.hu-n.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.