Jelentősen profitál a gazdaság az akkumulátorgyárakból

Jelentős támogatást ad a magyarországi ipari termelésnek az akkumulátorgyártáshoz és autóiparhoz, valamint élelmiszeriparhoz, vegyiparhoz, védelmi iparhoz kapcsolódó kapacitások várható üzembe helyezése. Így a hazai gazdaság középtávon jelentősen profitálhat a CATL, az SK Innovation, a Samsung SDI, a BMW és a Mercedes kiemelkedő mértékű beruházásaival.

Magyar Nemzet
2023. 02. 07. 11:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt év decemberében az ipari termelés volumene két százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,7 százalékkal emelkedett. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2022 decemberében kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2021 decemberében – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A kibocsátás 2022 novemberéhez mérten 3,8 százalékkal bővült. Múlt év egészében az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal nagyobb volt, mint 2021-ben.

– Az adatok rávilágítanak, hogy a háború és szankciók sújtotta nehéz helyzet ellenére a hazai ipari vállalkozások jól teljesítettek tavaly, meg tudták őrizni teljesítményüket, sőt jelentős mértékű növekedést is el tudtak érni, ami bizakodásra ad okot a gazdasági növekedést illetően is – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A tárca emlékeztetett: tavaly a kormány számos eszközzel segítette a teljesítmény erősítését. 

Így például olcsó hiteleket biztosított a Széchenyi-kártya-programon keresztül, bevezette a kamatstopot a kis- és középvállalkozásoknak, gyármentő programot hozott létre és megindította az energiaintenzív vállalkozások támogatását.

– A családok és a teljes foglalkoztatottság megvédése érdekében 2023-ban ki kell védeni a recessziót, meg kell őrizni az ipar stabilitását. Ennek érdekében kidolgozás alatt áll egy új, beruházásokat ösztönző tőkeprogram, ami kiegészíti minden idők egyik legnagyobb kormányzati hitelprogramját, a hétszázmilliárd forintos kerettel elindított Baross Gábor újraiparosítási hitelprogramot – emelte ki a minisztérium. 

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője szerint a decemberi adat messze felülmúlta a várakozásokat. 

Emlékeztetett: az ipari termelés negyedik negyedév elején tapasztalt megtorpanását – az energiaárak robbanásának következtében – elsősorban az energiaigényes ágazatokban bekövetkező termelés visszafogása, vagy leállása okozhatta. Novemberben pedig az olajfinomítással kapcsolatos problémák is rontották az ipar teljesítményét (ami részben hozzájárult a november végi, december eleji üzemanyag-ellátási zavarokhoz), azonban a hazai olajfinomító termelése ezt követően helyreállt.

– Az ipari termelés 2020 októberéig teljesen kilábalt a járvány okozta válságból, a további lendületes növekedést azonban a csiphiány fékezte, így a járvány előtti szint közelében, azt kissé meghaladó mértékben ingadozott a teljesítmény, ahonnan a tavalyi év elejétől határozott lendületet vett, szeptemberben pedig új történelmi csúcsra ért – ismertette a szakértő. Suppan Gergely hangsúlyozta, hogy a hazai rendelésállomány továbbra is magas szinten áll, mintegy húsz százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti szintet. Így a beszállítói problémák enyhülése további élénkülést eredményezhet.

– A hazai ipar teljesítménye az elmúlt években élesen elvált a német iparétól, köszönhetően az elmúlt évek számos kapacitásnöveléseinek, a rekord mennyiségű működő tőke beáramlásnak és a kormány beruházásokat kifejezetten támogató gazdaságpolitikájának – magyarázta a vezető elemző. A szakértő szerint az energiaválság miatt várható átmeneti megingásokat követően az idei év közepétől újra fokozatos élénkülésre lehet számítani. 

Ezt főleg az akkumulátorgyártáshoz és autóiparhoz, valamint élelmiszeriparhoz, vegyiparhoz, védelmi iparhoz kapcsolódó kapacitások várható üzembe helyezése is támogathatja. 

– A hazai gazdaság középtávon jelentősen profitálhat a CATL, az SK Innovation, a Samsung SDI, a BMW és a Mercedes kiemelkedő mértékű beruházásaival, valamint a védelmi ipari kapacitások kiépülésével, mivel a hadiipari kiadások szignifikáns növekedése várható a következő években. Idén négy százalék körüli növekedésre számítunk az ipari termelésben. Jövőre a felfutó új kapacitások hatására jelentősen élénkülhet a teljesítmény – tette hozzá. 

 

Borítókép: az épülő BMW-gyár Debrecenben 2022. október 10-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.