időjárás 17°C Klaudia 2023. március 20.
logo

Akkumulátorgyár: nem lesz veszélyben a vízbázis

Borsodi Attila
2023.02.06. 17:00 2023.02.06. 18:37
Akkumulátorgyár: nem lesz veszélyben a vízbázis

A városban mindent megtesznek azért, hogy a vízellátás a fejlesztések ellenére zavartalan legyen.

Nem lesz veszélyben a debreceni vízbázis és a város vízellátása az akkumulátorgyár megépülése után sem – erről nyilatkozott a Magyar Nemzetnek a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója. Gorján Ferenc elmondta, hogy a település vízellátását két irányból biztosítják, felszíni és felszín alatti vízbázisokból, utóbbiak három kútcsoportra épülnek. 

– Nagyon jó minőségű, 8-10 ezer éves vizekről van szó, amelyek kétszáz méter mélyen találhatók. Olyan vizekről beszéltünk, amelyek 8-10 ezer éve hullottak le csapadékként, és mostanra értek le a föld alatti vízbázisba – fogalmazott a szakember. Ezeknek a felszín alatti vízbázisoknak az utánpótlása 75 ezer köbméter naponta, vagyis 24 óra alatt maximum ennyi vízmennyiséget lehetne kitermelni. A másik betáplálás a Keleti-főcsatornára telepített felszíni víztisztító mű, ahonnan tisztítás után két távvezetéken érkezik a víz a vármegyeszékhelyre. Ennek az elméleti kapacitása 30 ezer köbméter naponta. 

Gorján Ferenc ugyanakkor kifejtette:

a vízigény egy nap átlagosan 40 ezer köbméter, ez csúcsidőben – az előző évben június 29-én – sem volt 60 ezer köbméter. 

A vízigény azonban az ipar szükségleteivel együtt sem éri el a napi 105 ezer köbméter elméleti kapacitást. Azért, hogy ez a mennyiség ne csak elméleti legyen, kapacitásnövelő beruházásokat kell végrehajtani.

Fontos kiemelni, hogy Gorján Ferenc tájékoztatása szerint a vízbázisok közelében több száz monitoring kutat működtetnek, így folyamatosan ellenőrzik a felszín alatti vizek minőségét, és ha kell, be tudnak avatkozni. – További vízbázis védelmet jelent, hogy a felszín alatti vizek áramlási iránya északkeletről délnyugatra halad. 

A vízbázisok északon vannak, míg az ipari létesítmények délen, itt épül majd az akkumulátorgyár is.

Vagyis az áramlás nem a vízbázisok felé történik. Nyilván a létesítményeknek ettől függetlenül úgy kell megépülniük, hogy a szigetelés biztosított legyen – hangsúlyozta a szakember. Az egyes ipari létesítmények környékén a különböző környezeti elemeket – víz, talaj és levegő – külön is vizsgálják, erre a város a katasztrófavédelemmel együtt egy környezetvédelmi üzemirányító monitoring rendszert hoz létre, aminek az adataihoz az önkormányzat és a vízmű mellett különböző szakemberek is hozzáférnének.

Mindez azért érdekes, mert hosszú ideje folyik Debrecenben a hangulatkeltés az akkumulátorgyár ellen, ám mind több adat és videó bizonyítja, hogy valójában áldebreceniek hergelik a vármegyeszékhely polgárait. Kiderült az is, hogy a beruházásról szóló, közelmúltban lezajlott közmeghallgatáson fizetett tüntetők uszítottak.

Borítókép: A Vekeri-tó Debrecen közelében (illusztráció) (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.