Napelemparkot épít Brassó az energiaellátás biztosításához

Harmincöt hektáron épít napelemparkot a közintézmények és közterek energiaellátásának biztosításához az erdélyi Brassó önkormányzata.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 02. 14. 15:34
null
Szügy, 2022. június 20. A Greentechnic Hungary Kft. által üzemeltetett 16,5 MW teljesítményû napelempark részlete Szügy közelében 2022. június 20-án. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A romániai nagyváros elöljárója a közösségi oldalán számolt be, hogy az önkormányzat megnyerte az erre a célra igényelt 40 millió lejes (3,12 milliárd forint) európai uniós támogatást. 

„Brassó maga állítja elő, ingyen, a saját zöldenergiáját” – jelentette ki.

A bejegyzés szerint a Méhkertek (Stupini) külvárosban tervezett napelempark a középületek áramellátásához és a közvilágításhoz szükséges energia 90 százalékát lesz képes biztosítani. Az iskolák, óvodák, napközik, kulturális intézmények is innen kapják majd a villanyáramot, de a közeli brassópojánai sípályák működtetéséhez szükséges műhavat is ezzel állítják elő.

Allen Coliban emlékeztetett: 2021 szeptemberében Brassó vállalta, hogy tíz év alatt 55 százalékkal csökkenti a széndioxid-kibocsátását és 2050-re klímasemleges várossá válik.

A most bejelentett 108 millió lej (8,4 milliárd forint) értékű beruházás finanszírozásának 45 százalékát biztosítja az unió, 55 százalékát az önkormányzat állja. A 35 hektáros területen 30 770 napelemet szerelnek fel.

Magyarországon sem csökken a villamosenergia-igény

Ahogy a Magyar Nemzet korábban megírta, a háztartási méretű naperőműveket is beleszámítva tavaly sem csökkent a villamosenergia-felhasználás Magyarországon. Az e-mobilitás és a hőszivattyús rendszerek, illetve az elektromos fűtés elterjedésével az energiaigények várhatóan tovább nőnek, és az import lehetősége is korlátozott lehet, a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a paksi bővítés, valamint további naperőművi kapacitások beépítése is szükséges.

A tavaly kirobbant ukrán–orosz válság és az elhibázott brüsszeli szankciók tovább súlyosbították a 2021-ben kezdődött európai energiaválságot, amely magas energiaárakat, áram- és gázhiányt eredményezett. Egyes európai országok, iparágak és a háztartási fogyasztók is energiamegtakarítási intézkedéseket hoztak. 

Hárfás Zsolt mérnök, atomenergetikai szakértő lapunk megkeresésére elmondta, a Mavir előzetes adatai szerint 2022-ben mintegy két és fél százalékkal volt alacsonyabb a villamosenergia-fogyasztás, mint 2021-ben, bár hiteles mérések híján a statisztikába nem számolták bele a háztartási méretű naperőműveket. Ezek beépített kapacitása tavaly év végére elérte az 1480 MW (megawatt) értéket. Átlagos termelési értékkel becsülve a háztartási naperőművek mintegy 1,6 TWh (terawattóra) villamos energiát termeltek, amely el is fogyott. Összességében tehát a fogyasztás 47,4 TWh körül alakulhatott 2022-ben, míg 2021-ben a háztartási méretű naperőművek nélkül számolva ez az érték 46,92 TWh volt – mondta Hárfás Zsolt.

A szakértő emlékeztetett, a hazai energiafelhasználás is évről évre növekszik, a hazai villamosenergia-termelés rendíthetetlen pillére továbbra is a paksi atomerőmű volt, hiszen éves szinten 15,81 TWh villamos energiát termelt, amely 47 százalékos termelési részaránynak felel meg. Ez az érték lehetett volna nagyobb is, azonban tekintettel arra, hogy az időjárásfüggő nap- és szélerőművek által megtermelt villamos energiát kötelezően át kellett venni, az atomerőmű teljesítményét ennek érdekében több alkalommal csökkentették

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.