Mindenképpen azt érdemes megnézni, ahol a legjobban nőttek az árak, ezek pedig az élelmiszerek – mondta el a profit húzta infláció kapcsán lapunk megkeresésére Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője. Ez a jelenség, ahogyan Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért és pénzügyi stabilitásért felelős alelnökének szavaiból kiderül, a teljes inflációs ráta jelentős szeletét, mintegy ötödét teheti ki, enélkül nagyjából húsz százalék lenne a fogyasztói árindex változása.

Fotó: Magyar Nemzet/Bach Máté
Regős Gábor az élelmiszerek kapcsán kifejtette: természetesen itt lehetnek olyan termékek, amelyeknél az áremelés indokolt – például a rossz termés miatt –, ám ezt makroszinten nehéz megállapítani. A kérdés itt egyben az is, hogy az ellátási lánc melyik részén, már az agráriumban, netán az élelmiszeriparban, a szállításban vagy a kereskedelemben keletkezik a költségnövekmény. Kiugró például – mutatott rá – a márciusi inflációs adatok alapján a sertészsiradék (76,4 százalék), a tojás (74,0 százalék), a tejtermékek (72,8 százalék), a vaj (68 százalék) vagy a kenyér (67,0 százalék) drágulása – az utóbbinál az elvileg nagy tételben megjelenő ukrán gabona hatása nem is látszik. Ezzel együtt azonban a profit húzta infláció vélhetően egy széles körű jelenség, nehezen korlátozható csupán egy-egy termékre. A szakértő példájával élve lehet, hogy az ár valahol csak húsz százalékkal emelkedik, miközben költségnövekmény nincs mögötte.
Regős Gábor kérdésünkre elmondta még, a jelenleg zajló versenyhatósági vizsgálatról nincs olyan információ, amely termékekre terjed ki pontosan, ugyanakkor a
Gazdasági Versenyhivatal vélhetően kiemelten figyeli az élelmiszereket – és azon belül is az ellátási lánc teljes egészét.
Regős Gábor szerint a vizsgálat mindenképpen bírhat valamekkora elrettentő erővel, bár a profit maximalizálása természetesen nem bűn – ezért is nehéz harcolni ellene.
Ami visszafoghatja a profit húzta inflációt, az a kereslet csökkenése, hiszen a magas árak miatt a kereslet a kereskedelemben már jól láthatóan visszaesett. Amennyiben viszont a költségek mérséklődnek, akkor a profit húzta infláció növekedhet is, hiszen az árak lefelé ragadósak, azaz az alacsonyabb árakat nem feltétlenül adják át a fogyasztóknak – ettől még az infláció lassulhat.