Záró üteméhez érkezett a magyar bankfúzió

Kiemelt figyelemmel kíséri a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MKB Bank és a Takarékbank egyesülésének folyamatát, az MBH Bank létrejöttét. A fúzió előkészítése tervezetten történik, megvalósultával az ügyfelek az ország második legnagyobb bankjának hálózatát, szolgáltatásait érhetik el – közölte a jegybank.

Magyar Nemzet
2023. 04. 28. 10:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április 27. és május 1. között két bank, az MKB Bank és a Takarékbank Zrt. egyesülésével folytatódik Magyarország második legnagyobb, hazai tulajdonú hitelintézetének kialakítása. A két hitelintézet MBH Bank Nyrt. néven folytatja egységes működését.

– A fúzió előkészítése rendezetten, hónapok óta eltervezett módon zajlott. Az egyesülés a hosszú hétvégén az egyes elektronikus szolgáltatásokat érintő átmeneti technikai szünetekkel, illetve részleges és teljes bankszünnapokkal jár. Az ügyfelek mindezek nyomán az eddiginél nagyobb fiókhálózathoz, bővebb szolgáltatási palettához férhetnek majd hozzá – közölte a jegybank. 

A Magyar Nemzeti Bank folyamatosan, így az egyesülés időszakára eső hosszú hétvégén is – kiemelt figyelemmel kíséri az MKB és a Takarékbank informatikai, arculati és fizikai összeolvadását. A jegybank prudenciális és informatikai felügyeleti, ügyfélszolgálati és kommunikációs munkatársai kapcsolatban állnak az egyesülő két hitelintézet érintett szakértőivel a – milliós ügyfélkört érintő – átállás gördülékeny lebonyolításának áttekintésére.

A közlemény kiemelte: a fúziós folyamat kapcsán (is) alapvető elvárás az MNB részéről a pénzügyi piacok zavartalan, nyugodt működése, az ügyfelek megfelelő tájékoztatása, érdekeik védelme, s a fogyasztóvédelmi szempontok előtérbe helyezése. Az MNB ezt tartja szem előtt és ezt kéri számon az MKB és a Takarékbank fúziója kapcsán is.

Az egyesülés okán az ügyfeleknek nincs teendőjük: folyószámlájuk, bankkártyájuk, hitelkártyájuk, hitelszámlaszámuk, illetve elektronikus csatornáik elérhetőségei nem változnak, s nem módosulnak az érvényben lévő különböző hitelszerződések feltételei, illetve törlesztőrészletei sem. 

A két egyesülő hitelintézet ügyfelei előzetesen tájékoztatást kaptak, kaphatnak a folyamatról a mostani átállás során is az érintett bankok telefonos ügyfélszolgálatainál, illetve a fúzióról hírt adó honlapjain. A fogyasztók emellett a fúzióval kapcsolatos megkereséseikre az MNB telefonos ügyfélszolgálatán is választ kaphatnak, valamint írásban és személyesen is elmondhatják kérdéseiket, észrevételeiket. Mindezek mellett a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózathoz is fordulhatnak. 

A Magyar Nemzeti Bank februárban engedélyezte a Magyar Bankholding fúziós menetrendjének záró lépését, az MKB és a Takarékbank április 30-i összeolvadását az MBH Bank Nyrt.-be. Az akkori tájékoztatás szerint a tisztán magyar tulajdonú nagybank mérlegfőösszege csaknem 11 ezermilliárd forint. A bankcsoport több mint 1,5 millió lakossági és háromszázezer vállalati ügyfelet szolgál ki, az ország legnagyobb fiókhálózatával rendelkezik, munkavállalóinak száma a tízezret közelíti.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.