Újabb kormánydöntés a hazai vállalkozások védelméért

Több mint ötezer vállalkozásnak nyújthat támogatást a jelentősen megemelt keretű hitelprogram.

Magyar Nemzet
2023. 06. 26. 11:14
pék, pékség, kkv, vállalkozás, élelmiszeripar, sütöde Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány már több mint háromszorosára, összesen 313 milliárd forintra növelte a kis- és közepes vállalkozások számára elérhető forgóeszköz-hitelprogram keretösszegét annak érdekében, hogy a vállalkozások a lehető legszélesebb körben hozzájuthassanak a jelentős segítséget nyújtó forráshoz – olvasható a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében. Felidézik: a hitelprogramban a cégek ügyletenként minimum ötmillió, maximum százötvenmillió forintra pályázhattak nagyon kedvező feltételekkel. A programra főként mikro- és kisvállalkozások nyújtottak be kérelmet, legnagyobb számban a kis- és nagykereskedelemi, a feldolgozóipari és az építőipari ágazatokból.

A programban eddig több, mint háromezer ügyfél részére, 210 milliárd forint értékben történt már meg az előleg folyósítása. 

 

A rendkívül sikeres hitelprogram folytatása segítséget jelent a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, hogy a megnövekedett működési költségek mellett is megőrizhessék stabilitásukat, illetve megtarthassák munkavállalóikat. 

 

A forgóeszköz típusú kölcsön felhasználható készletbeszerzésre, illetve működési költségek finanszírozására, a szükséges anyagok beszerzésére, az igénybe vett szolgáltatások, munkabérköltségek, illetve közüzemi díjnak minősülő rezsiköltségek fedezésére.

A kormány döntése alapján a Magyar Fejlesztési Bank 2022. december 8-tól tette újra elérhetővé a KKV forgóeszköz-hitelprogramot, amely a vállalkozások működési költségeinek fedezésére kínált megoldást nullaszázalékos kamat mellett, 100 milliárd forint keretösszeggel.

A kölcsönkérelmeket 2022 decemberében az MFB-pontok országos hálózatának több mint háromszáz pontján fogadták be, összességében közel hatezer kölcsönkérelem benyújtására került sor, melyek összértéke jelentősen meghaladta a keretösszeget.

A programot kísérő jelentős érdeklődésre tekintettel határozott arról a kormány, hogy több mint háromszorosára, összesen 313 milliárd forintra növeli a program keretösszegét annak érdekében, hogy a kérelmet benyújtó vállalkozások a lehető legszélesebb körben hozzájuthassanak a jelentős segítséget nyújtó forráshoz. Így az eredeti százmilliárd forintos kerethez átcsoportosítással további 105 milliárd forint európai uniós forrást, valamint legfrissebb döntése szerint 108 milliárd forint hazai forrást rendelt a kormány. 

 

Ezáltal a program – az újranyitást követően – összességében több mint ötezer vállalkozásnak nyújthat támogatást.

 

 

Borítókép: A program keretében eddig több mint háromezer ügyfél részére, 210 milliárd forint értékben történt már meg az előleg folyósítása (Fotó: Magyar Nemzet/Éberling András)

 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.