Adóprés készülődik Romániában

Emelkedő kulcsok és megszűnő kedvezmények terve borzolja a kedélyeket.

Magyar Nemzet
2023. 07. 18. 4:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Változtatna a jelenlegi román adópolitikán a miniszterelnöki tisztséget egy hónapja betöltő szociáldemokrata Marcel Ciolacu, elképzeléseit azonban nem fogadják kitörő örömmel a megcélzott alkalmazotti körök, valamint a kis- és közepes vállalkozók. A tervezett módosítások oka prózai: már tavasszal kiderült, hogy húszmilliárd lej (1 lej 76 forint) körüli lyuk tátong a büdzsén, a költségvetési deficitet – amely tavaly 5,7 százalékos volt – nem sikerül lefaragni. Emiatt Románia ellen túlzottdeficit-eljárás zajlik, és idén a GDP 4,4, jövőre három százalékára kellene visszaszorítania a hiányt, ami viszont szakértők szerint a lehetetlennel határos. Brüsszel azonban nemrég is arra figyelmeztetett, hogy Románia uniós forrásokat kockáztat, ha nem teljesíti a deficitcélt.

A bukaresti balliberális koalíció – amelynek élén a politikai vetésforgó alapján a „gazdasági patriotizmust” hirdető szociáldemokraták (PSD) átvették az irányítást – a többi között egyszázalékos adót fizettetne a több ingatlannal rendelkező tulajdonosokkal, ha ezek összértéke meghaladja az ötszázezer eurót. Ez azt jelentené, hogy az érintettek legkevesebb ötezer eurót fizetnének évente ingatlanadó formájában – ismertette a Világgazdaság.

Megdupláznák azoknak a mikrovállalkozásoknak az adókulcsát, amelyeknek a profitrátája meghalad egy adott küszöbértéket; az érintettek jelenleg az árbevételük egy százalékával megegyező adót fizetnek.

Tervezik a cégek nyeresége után fizetendő társasági adó nyolcról tíz százalékra emelését is. A legkevesebb százmillió eurós éves forgalmat lebonyolító vállalatokra árbevételük egy százalékával egyenértékű extra adót vetnének ki. Régi vesszőparipája a román baloldalnak az egységes – jelenleg tízszázalékos – adókulcs megszüntetése és a progresszív adózás bevezetése, a koalíciós partner nemzeti liberálisok (PNL) azonban ezt folyamatosan elutasítják. 

Felmerült az alapélelmiszerek és a turisztikai szolgáltatások kedvezményes áfájának megszüntetése, illetve a jelenlegi 19 százalékos áfakulcs 21 vagy 22 százalékra emelése, ám döntés még nem született. 

Egyre valószínűbb, hogy a Ciolacu-kabinet megszünteti az építőipari, a mezőgazdasági és az élelmiszeripari dolgozóknak a tízszázalékos jövedelemadó, valamint az ugyancsak tízszázalékos egészségbiztosítási hozzájárulás befizetése alóli mentességét. Ez máris felzúdulást keltett az érintett kedvezményezettek körében. 

Borítókép: Marcel Ciolacu miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.