Neptun Deep-projekt: szabad út a fekete-tengeri gázkitermelésnek

Tízmilliárd köbméteres éves gázfogyasztás-növekedésre készül Románia, ennek tükrében mindenki üdvözölte a rég várt bejelentést, miszerint rövidesen megkezdődik a fekete-tengeri Neptun Deep gázmező kitermelése.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2023. 06. 25. 5:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdi a fekete-tengeri földgáz kiaknázását az OMV Petrom és a Romgaz. Az első romániai mélytengeri projekt rajtját Christina Verchere, az OMV Petrom vezérigazgatója jelentette be a napokban. A két vállalat tíz év leforgása alatt legkevesebb nyolcvanmilliárd köbméter földgázt hoz majd a felszínre. A román partoktól körülbelül 160 kilométerre, 7500 négyzetkilométeren elterülő, Neptun Deep elnevezésű gázmező kitermeléséhez jelentős infrastruktúrát kell kiépíteni, ami tíz gázszonda, három víz alatti kitermelési rendszer, egy nyíltvízi platform, valamint a szükséges vezetékek megteremtését feltételezik. A beruházást négymilliárd euró körüli összegre becsülik, a tényleges gázkitermelés 2027-ben kezdődik. 

A kitermelendő gáz mennyisége körülbelül 4,3 millió háztartás harmincéves fogyasztását fedezi, a becsült évi nyolcmilliárd köbméteres kitermelés pedig megközelíti Románia teljes tavalyi fogyasztását.

Mint ismeretes, a Neptun Deep térségében 2008-ban kezdődtek el a kutatások, az első pozitív eredményeket pedig 2012-ben tették közzé. A koncesszió eredeti tulajdonosa az Exxon Mobil és az OMV Petrom volt, az amerikai cég azonban tavaly kiszállt az üzletből, helyét a román állami tulajdonban levő Romgaz vette át. Mivel a projektben érdekelt cégek kifogásolták a nyílt vízi gáz kiaknázásának számukra előnytelen pénzügyi feltételeit, a kitermelés megkezdésére vonatkozó döntés évekig váratott magára, az úgynevezett offshore-törvény tavalyi módosításával azonban ez az akadály is elhárult.

„Az óránkénti 9800 MWh-s gázszállítás – az OMV Petrom és a Romgaz által lefoglalt gázszállítási kapacitásból kiindulva – éves szinten 8,1 milliárd köbméternek felel meg, a fekete-tengeri kitermelésből ennyi kerül az országos hálózatba. A két vállalat becslései szerint tíz éven át, 2036 őszéig hozzávetőleg évi nyolcmilliárd köbmétert tudnak majd kitermelni, majd az azt követő években a termelés csökken, a kitermelés azonban 2042-ig folytatódik”  – mondta a Ziarul Financiar című gazdasági portálnak Ion Sterian, az infrastrukturális háttérért felelős Transgaz vállalat vezérigazgatója.  Az elkövetkező tíz évben a cég 3,2 milliárd lejt (645,5 millió euró) szán a hazai gázhálózat fejlesztésére.

A korábbi becslések 6,1 milliárd köbméterre tették a Neptun Deepről kitermelhető földgáz maximális éves mennyiségét, ám hogy a lelőhely gazdagabb lehet a korábban feltételezettnél, azt az OMV Petrom is megerősítette.

A Bukaresti Értéktőzsdén közzétett dokumentum szerint a vállalat ötvenmilliárd köbméter földgáz kitermelésével számol. Mivel az OMV Petrom részesedése a gázmezőből ötven százalék, ez azt jelenti, hogy a teljes készlet százmilliárd köbméter lehet. A Neptun Deep piaci értéke ma 55 milliárd dollár körül mozog.

A fekete-tengeri energiahordozóra nagy szükség lesz, Románia gázfogyasztása ugyanis várhatóan tízmilliárd köbméterrel nő az elkövetkező években. Új gáztüzelésű erőmű épül a Déva melletti Marosnémetiben, befejezéshez közelít a Marosvásárhely közeli radnóti erőmű, és gáztüzelésűekkel váltják fel az Olténia Energetikai Komplexum szénerőműveit is.

Tavaly a kilencmilliárd köbmétert sem érte el a gázfogyasztás, hasonlóan alacsony értékre nem volt példa a ’89. decemberi romániai rendszerváltozás óta. Az enyhe tél mellett ehhez az is hozzájárult, hogy több nagyipari fogyasztó – köztük a marosvásárhelyi Azomures, amely egymagában évi 1,2 milliárd köbméter földgázt használ a műtrágyagyártáshoz – leállt, illetve csökkentett kapacitással dolgozott.

A nagyon alacsony belföldi fogyasztás mellett az otthon kitermelt gázmennyiségnek csak a harmadát használja Románia. Az ország már egyáltalán nem importál gázt, viszont annál többet exportál. Például 2023 májusának elején napi 3,2 millió köbméter földgáz haladt az Arad–Szeged vezetéken Magyarország felé, ez a mennyiség azóta 3,9-re, majd 4,2-re nőtt, június 12-én pedig 4,9 millió köbmétert regisztráltak.

Jelenleg napi 23 millió köbméter a kitermelt földgáz mennyisége, az elmúlt napokban 24 óra alatt 11 millió köbméter gáz került a föld alatti tározókba, a feltöltöttségi szint meghaladja a hatvan százalékot.

Borítókép: Gázkitermelő egység a Fekete-tenger román szakaszán (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.