Ötvenhétmilliárd köbméter gáz hiányozhat idén az EU földgázszükségletéből

Tavaly teljes fordulat történt az Európai Unió földgáz-felhasználási és -beszerzési folyamataiban. Európa a világ legjelentősebb gázimportőre, amely az elmúlt éven leépítette kapcsolatait legnagyobb beszállítójával, Oroszországgal.

Magyar Nemzet
2023. 05. 31. 16:00
null
Hajdúszoboszló, 2020. január 8. A Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelye 2020. január 8-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint 98,5 százalék a belföldi gáztárolók töltöttsége, külföldről a kereskedelmi megállapodásoknak megfelelően érkezik a földgáz Magyarországra, így a földgázellátás biztosított a téli hónapokra, a lakosság és a közfeladatok ellátásához szükséges mennyiség egyaránt rendelkezésre áll. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A földgáz energiafelhasználáson belüli visszaesése az Oroszország elleni gazdasági intézkedések eredménye, amely mellett olyan események is hozzájárultak a csökkenéshez, mint az Északi Áramlat felrobbanása – írja elemzésében az Oeco­nomus. Az orosz vezetékes gáz részesedése az uniós importból a 2021. évi 41 százalékról 2022 szeptemberére mind­össze kilenc százalékra zsugorodott. Ilyen módon az Európába vezetéken érkező földgáz aránya 72 százalékról 68 százalékra csökkent éves átlagban.

Az Európai Unióba irányuló orosz vezetékesgáz-szállítások 2023-ban 25 milliárd köbméterre mérséklődhetnek, amennyiben 2022 év végéhez képest nem történik változás a kapacitások kihasználtságában. 

Ez kevesebb mint a fele annak a 60 milliárd köbméternek, amelyet 2022 egészében megvalósult. Már a 2022-es mennyiség is kevesebb mint a fele volt a 2021-ben szállított mennyiségnek. Így az Európába szállított vezetékes orosz gáz két év alatt negyedére zsugorodott. Ezzel egy időben 2023-ban nem várható érdemi változás a más országokból érkező vezetékesimportban.

Az egyes európai uniós államokat tekintve az uniós országok többsége elérte a 15 százalékos csökkentési célt, a kivétel Írország, Szlovákia, Spanyolország, Lengyelország, Szlovénia és Bel­gium, de náluk is nyolc-tíz százalék körüli az átlag. A fogyasztás Finnországban, Litvániában, és Svédországban esett vissza a legnagyobb mértékben, átlagosan 44 százalékkal. A többi uniós országban a gázfelhasználás mérséklése húsz százalék felett volt. Magyarországon is az európai uniós átlagot meghaladó mértékben, húsz százalékkal csökkent a gázfogyasztás.

Az Eurostat 2023 májusában publikált, legfrissebb adatai alapján 2022-ben az EU belföldi földgázkereslete 13,2 százalékkal csökkent 2021-hez képest. A cseppfolyósított földgáz (LNG) jelenleg kulcsfontosságú ellátási forrás, amely az EU teljes nettó gázimportjának már 32 százalékát tette ki 2022 szeptemberére. Ugyanez 2021-ben 28 százalék volt. Így 2022-ben az Európai Unió már 130 milliárd köbméter LNG-t importált. A 2023-as növekedési potenciált befolyásolja, hogy milyen mértékben nő az LNG globális pia­ca, illetve hogy milyen Európán kívüli kereslet lesz a termékre.

2023-ban összességében 57 milliárd köbméter földgáz hiányozhat az Európai Unió földgázszükségletéből, amelyből az eddigi intézkedések mintegy 30 milliárd köbmétert tudtak pótolni. Ugyanakkor a Nemzetközi Energiaügynökség elemzése szerint a gázpiacon várható kereslet-kínálati súrlódások miatt szükség lesz az energiahatékonyság növelésére és az energiafelhasználás további diverzifikációjára, így például a megújuló energia további terjedése mellett a nukleáris kapacitások bővülő pályára állítására.

A következő években mind Európában, mind a nemzetközi piacon az LNG felértékelődése és térhódítása várható. Ilyen módon rugalmasabbá és diverzifikáltabbá válhat a földgáz piaca. Ugyanakkor a földrajzi adottságok (tengeri kikötőtől való elzártság) és az exportáló országok kapacitás korlátai miatt ez az átalakulás nem válthatja ki teljes egészében a vezetékes gázt.

A földgáz világpiacán végbement átrendeződés legnagyobb nyertese az Egyesült Államok lett. Ugyanakkor az amerikai LNG-t importáló országok köre koncentráltabb lett, mivel ázsiai és dél-amerikai partnerei helyett a legnagyobb európai országok kiszolgálására törekedett.

Magyarország esetében kedvező tényező a 2023–24-es téli időszakot megelőzően, hogy az európai uniós földgáztárolási lehetőségeket meghaladó kapacitásai vannak. Ezt erősíti, hogy a megelőző téli időszak a megszokottnál enyhébb volt, és a tárolók töltöttségi szintje a korábbiaknál lassabban apadt.

Borítókép: Az Egyesült Államok lett a világpiaci átrendeződés legnagyobb nyertese (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.