Teljes fordulatot hozott az unió földgázhasználatában a tavalyi év

2022-ben teljes fordulat következett be abban, hogy az Európai Unió milyen mennyiségben használja a földgázt, és honnan szerzi be azt. Európa a világ legjelentősebb gázimportőre, amely az elmúlt éven leépítette kapcsolatait legnagyobb beszállítójával, Oroszországgal. Felmerül a kérdés, mely ország lett az Európai Unió első számú beszállítója? Milyen más energiahordozókkal tudja Európa kiváltani a földgázt? Magyarország esetében kedvező tényező, hogy az európai uniós földgáztárolási lehetőségeket meghaladó kapacitásokkal rendelkezik. További pozitívum, hogy 2023 során hazánk a között a négy tagállam között lesz, ahol bővülhet a saját a saját földgáz kitermelésének aránya. Európai szempontból fontos tényező az is, hogy azok az országok, ahova még érkezik a vezetékrendszeren keresztül földgáz Oroszországból, a következő időszakban is fenntartsák beszerzéseiket, ugyanis ez a mennyiség enyhítheti a 2023-ra prognosztizált európai hiányokat – írja elemzésében a Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

Magyar Nemzet
2023. 05. 30. 11:53
null
Hajdúszoboszló, 2019. november 6. Gyűjtő elosztó technológiai sor. Kilencvenhét százalékos a hazai földgáztárolók feltöltöttsége. A Magyar Földgáztároló Zrt. négy földalatti tárolójának egyike, a hajdúszoboszlói üzem kitárolási kapacitása 19.8 millió köbméter naponta, a betárolási 10,3 millió köbméter naponta, a mobilgáz kapacitása 1.640 milló köbméter. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2022-ben az EU belföldi földgázkereslete 13,2 százalékkal csökkent 2021-hez képest (Eurostat, 2023a) – az Eurostat 2023 májusában publikált, legfrissebb adatai alapján. A változásban külső és belső tényezők is szerepet játszottak, átalakult az export szerkezete, és csökkent a gáz felhasználása. Eközben más energiahordozók aránya emelkedett. 

Az EU földgázfogyasztása 17,7 százalékkal mérséklődött a 2022 augusztusa és 2023 márciusa közötti időszakban a 2017 és 2022 közötti azonos hónapok (augusztus–március) átlagos gázfogyasztásához képest. 

Így az utóbbi adat megfelel az európai uniós célkitűzésnek, miszerint 15 százalékkal kellett visszafogni 2022 augusztusa és 2023 márciusa közötti a földgázfelhasználást az előző öt egymást követő év azonos időszakának átlagához képest (Eurostat, 2023b) – olvasható az Oeconomus cikkében.

Fotó: Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány

2023-ban összességében 57 milliárd köbméter földgáz hiányozhat az Európai Unió földgázszükségletéből, amelyből az eddigi intézkedések mintegy 30 milliárd köbmétert tudtak pótolni. 

Ugyanakkor a Nemzetközi Energiaügynökség elemzése szerint gázpiacon várható kereslet-kínálati súrlódások miatt szükség lesz az energiahatékonyság növelésére és az energiafelhasználás további diverzifikációjára, így például a megújuló energia további terjedése mellett a nukleáris kapacitások bővülő pályára állítására (IEA, 2023b).

A következő években mind Európában, mind a nemzetközi piacon az LNG felértékelődése és térhódítása várható. Ilyen módon rugalmasabbá és diverzifikáltabbá válhat földgáz piaca. Ugyanakkor a földrajzi adottságok (tengeri kikötőtőtől való elzártság) és az exportáló országok kapacitáskorlátai miatt ez az átalakulás nem válthatja ki teljes egészében a vezetékes gázt.

A földgáz világpiacán végbement átrendeződés legnagyobb nyertese az Egyesült Államok lett. 

Ugyanakkor az amerikai LNG-t importáló országok köre koncentráltabb lett, mivel ázsiai és dél-amerikai partnerei helyett a legnagyobb európai országok kiszolgálására törekedett.

Magyarország esetében kedvező tényező a 2023–24-es téli időszakot megelőzően, hogy az európai uniós földgáztárolási lehetőségeket meghaladó kapacitásokkal rendelkezik. Ezt erősíti, hogy a megelőző téli időszak a megszokottnál enyhébb volt, és a tárolók töltöttségi szintje a korábbiaknál lassabban apadt. További pozitívum, hogy 2023 során Magyarország a között a négy tagállam között lesz, ahol bővül a saját a saját földgáz kitermelésének aránya. Európai szempontból fontos tényező az is, hogy azok az országok, ahova még érkezik a vezetékrendszeren keresztül földgáz Oroszországból, továbbra is fenntartsák beszerzéseiket, ugyanis ez a mennyiség enyhítheti a 2023-ra prognosztizált hiányokat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Oláh Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.