Mutatjuk, hogy mekkora bevételt hozhat az atlétikai világbajnokság

Az atlétika a sportok királynője, így az atlétikai világbajnokságokat a harmadik legnagyobb sporteseményként tartják számon, az olimpia és labdarúgó-világbajnokság után. A hasonló, nagy volumenű rendezvények számos pozitív gazdasági következménnyel járnak. Ezt mutatja be a budapesti esemény kapcsán az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzése.

Magyar Nemzet
2023. 08. 25. 10:13
null
Atlétikai vb Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes becslések azt mutatják, hogy a budapesti atlétikai világbajnokság a mintegy bruttó hetvenmilliárd forintos összköltsége mellett, a kiadásokat kétszeresen meghaladó, 130 milliárd forint feletti bevétellel teljesíthet. A költség oldalon szereplő számok pedig a szervezők törekvéseinek megfelelően nem a semmibe hullanak, hanem gazdaságélénkítő hatásúak lehetnek. A hazai kis- és középvállalkozásoknál hasznosulnak, azaz a szervezők minden eszközt, szolgáltatást, amit csak lehet, magyar eladóktól és beszállítóktól szereznek be. Ez több ezer magyar családnak jelent bevételt a világbajnokság előtt és alatt. Érdemes azonban figyelembe venni a hosszú és rövid távú hatásokat is – ismerteti az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzése. 

Az ilyen rendezvények hosszú távon javítják a rendező ország ismertségét a világban, ami többek között turistákat vonz, de javítja az ország kultúrájának elfogadottságát is.

A világbajnokság miatt hazánkba érkező külföldi látogatók miatt a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint már augusztus közepén közel 340 ezer – a verseny időtartamára szóló – vendégéjszaka-foglalást regisztráltak a fővárosi szálláshely-szolgáltatók.

A sportesemények szurkolói körében nagy az aránya azoknak, akik visszatérnének. Például a 2017-es londoni világbajnokság látogatóinak több mint kilencven százaléka ajánlaná ismerősének a helyszínt, és hetven százalékuk vissza akar térni oda egy következő nyaralás alkalmával. 

A televíziós közvetítésen keresztül egymilliárdan követhetik szorosan az eseményeket, de a közvetítések összesen hárommilliárd emberhez juthatnak el. Ez legalább hatvanmilliárdos reklámérték Magyarországnak a londoni atlétikai világbajnokság számaiból kiindulva.

Nem csak anyagi haszonnal jár a budapesti atlétikai világbajnokság

A helyieknek előnyt jelent, hogy ez egy hosszú távú befektetés. Az ország és város örökségei lesznek a továbbfejlesztett sporthelyszínek. Fejlődésnek indul az infrastruktúra és a közlekedés is. Ráadásul a rendezők tekintettel lehetnek arra, hogy kevésbé fejlett városrészeket kapcsoljanak be ilyenkor a város vérkeringésébe. Így történt ez a 2023-as atlétikai világbajnokság esetében is, a beruházás Budapest egyik rozsdaövezetében valósult meg. A rövid távú gazdasági hatások pedig kiemelten serkentenek egyes szektorokat, így a turizmust, a kiskereskedelmet és a szállítást. A 2023-as atlétika világbajnokság szervezése során kiemelt szempont volt a magyar kis- és középvállalkozások bevonása a beszerzések és igénybe vett szolgáltatások kiválasztása során.

Az Oeconomus elemzése azt is kiemeli, hogy társadalmi szempontok is előtérbe kerültek a 2023-as világbajnokság alkalmával. A szervezés és lebonyolítás során kiemelt figyelmet kapnak a fenntarthatósági szempontok és a társadalmi felelősségvállalás. A világbajnokság fenntarthatósági programjának két alapvető örökségi célkitűzése van. A magyar emberek mozgásra és egészségesebb életmódra való ösztönzése a világbajnokság kapcsán. Már sok ezren csatlakoztak a Hétköznapi Hősök programhoz, amely nemcsak sportolásra ad lehetőséget, hanem egyúttal ötvenszázalékos jegykedvezményt is nyújt a résztvevőknek.

A másik kiemelt cél a helyszín zöldterületének fejlesztése volt. Az esemény mottója is a „barnamezőből zöld oázis”. A létesítmény és a körülötte lévő terület nemcsak verseny- és edzőközponként üzemel majd a jövőben, hanem egy fás-ligetes, zöld szabadidős parkként várja a környékbeli lakosokat.

Az új stadion számos modern környezetvédelmi megoldással rendelkezik, mint például a geotermikus fűtés-hűtés rendszer vagy az energiatakarékos világítás.

Elérhető világesemény

A budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottsága a környezeti fenntarthatóság mellett a társadalmi felelősségvállalást is fontos feladatként jelölte meg. Kiemelt cél, hogy az esemény minden magyar embernek elérhetővé váljon – ezt biztosítják az alacsony jegyárak, a jegykedvezmények és a civil szervezetekkel való együttműködések. A Civilút Alapítvánnyal elindított jószolgálati programon keresztül több ezer rászoruló látogathat ki ingyen a versenyekre, többek között a fogyatékkal élők, az állami gondozottak és a nagycsaládosok – írja az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány összegzése.

Borítókép: A vb kabalafigurája, Youhuu, a rackajuh a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 24-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.